Dačić o KiM: Rekao sam Lavrovu šta ćemo raditi u narednim mesecima

© Sputnik / Olivera IkodinovićSergej Lavrov i Ivica Dačić
Sergej Lavrov i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a, koja će biti održana 10. juna u Njujorku, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u Sankt Peterburgu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, gde ga je upoznao sa poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

„Sastanak je bio veoma važan, zato što se on desio u vreme posle ovih najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji, posle incidenata, posle upada i napada na sever KiM i napada na misiju UN, između ostalog i na ruskog pripadnika UNMIK-a, a uoči zasedanja Saveta bezbednosti UN na kome ću učestvovati u ponedeljak. Mi smo detaljno razmatrali situaciju na KiM i ja sam ga upoznao sa tim šta će Srbija raditi u narednim mesecima, kakvi su naši stavovi vezani za ovo najvažnije pitanje“, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Rusija pred zasedanje SB priprema principijelnu izjavu o Kosovu

Srpski ministar je naglasio da je Srbija spremna za kompromis, ali da albanska strana ne želi dogovor i ne želi kompromise, da stalno ide, kako je rekao, sa rušenjem svih tih dogovora, da ne želi da ispuni ono što je potpisala pre šest godina i formira Zajednicu srpskih opština.

„Između ostalog, ne želi ni da ukine takse, ne želi ni da poštuje obaveze o tome da bezbednosne i oružane snage ne dolaze na sever Kosova. Sve u svemu, kada se tome doda i napad na snage UN, odnosno na pripadnike mirovne misije, onda se vidi da oni uopšte ne žele da dođe do mirnog rešenja“, dodao je Dačić.

Ruski šef diplomatije je na marginama Peterburškog ekonomskog foruma upoznao Dačića i sa ruskim stavovima po ovom pitanju.

„Konstatovali smo da postoji dobra koordinacija između naša dva rukovodstva, da Rusija apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sednici Saveta bezbednosti u ponedeljak, 10. juna“, naveo je srpski ministar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala