Put bez povratka: Opstaje li EU u životu tokom 2019.

© REUTERS / Hannah McKayRaspad EU - ilustracija
Raspad EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jednostavno, stvari su otišle na put bez povratka. Ili će EU morati da se redefiniše, ili će se raspasti po šavovima, kaže analitičar Aleksandar Pavić, dajući za pravo italijanskom ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju.

Opstanak EU će naredne godine biti doveden u pitanje, bio je izričit u toj tvrdnji italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini u intervjuu za nemački „Špigl“.

Izbeglice . - Sputnik Srbija
EU nudi šest milijardi evra Africi za zaustavljanje migranata?

Koliko je lider desno orijentisane stranke Lige, koja je nedavno sa Pokretom „Pet zvezdica“ formirala novu Vladu Italije, bio smeo u oceni, ili je ona realno sagledavanje stanja u EU?

Salvini je i objasnio zašto misli da će se „naredne godine odlučiti da li će ujedinjena Evropa nastaviti da postoji ili ne“. Nesloga o rešavanju migrantskog pitanja je sve veća, uz to 2019. godine bi trebalo da se vode pregovori o evropskom budžetu, a zakazani su i izbori za Evropski parlament.

Da li su to dovoljno veliki izazovi za opstanak EU?

Prema mišljenju analitičara Aleksandra Pavića, ministar unutrašnjih poslova Italije je upravo imenom i prezimenom definisao najveći problem i goruće pitanje EU i njenog opstanka, a to je pitanje migracija.

„Salvini je predstavnik novog talasa političara koje briselokrate i globalisti nazivaju populistima. A oni su u stvari samo izabrani na krilima nezadovoljstva naroda politikom Brisela“, ukazuje Pavić za Sputnjik.

Nezadovoljstvo iz prethodnih godina zbog stezanja kaiša i stagnacije je, kako kaže, eskaliralo migrantskom krizom koja je na velika vrata došla 2015. godine, kada je nemačka kancelarka Angela Merkel praktično pozvala migrante da dođe u EU i napravila račun bez krčmara, što je izazvalo revolt.

Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova: EU potrebni sporazumi sa zemljama iz kojih dolaze migranti

„Italija je samo poslednja zemlja gde se revolt pokazao i politički artikulisao. I u Mađarskoj i svim zemljama Višegradske četvorke, kao i u Austriji, ali i praktično u svim zemljama EU je pitanje migracija postalo skoro najvažnije pitanje, kao što je to i u Americi“, kaže Pavić.

Velika tenzija postoji između onoga što želi sve više ljudi, a to je da se spreči nekontrolisani priliv migranata iz neevropskih zemalja koji, kako napominje, imaju potpuno različite kulture, i briselskih birokrata, globalista, koji ne veruju u postojanje granica i nacionalnih država.

Sagovornik Sputnjika konstatuje da je narod, svuda gde je pitan, rekao „ne“ nekontrolisanim migracijama.

„Salvini je samo najavio ono što će sigurno biti, a to je pitanje opstanka EU ako ne bude napravljen konsenzus u vezi sa odbranom granica EU, a možda i evropskog kontinenta. I tu su ogromne tenzije između njega, Merkelove, francuskog predsednika Emanuela Makrona, i između Evropske komisije, odnosno evropskih birokrata. I to može da se reši samo ako ’populisti‘ budu osvojili većinu u Evropskom parlamentu. Onda će taj sukob u potpunosti da izađe na videlo“, ističe Pavić, ocenivši da duh više ne može da se vrati u bocu.

Prema njegovom mišljenju, stvari su otišle na put bez povratka i EU će morati da se redefiniše.

„Ili će se homogenizovati oko odbrane onoga što je ostalo od evropskih vrednosti, ili će se raspasti po šavovima na zemlje koje su i dalje pod kontrolom liberalnog i kvaziliberalnog establišmenta i države gde su na scenu došli oni koji su pežorativno nazvani populisti, a u stvari su nacionalisti i antiimigracione snage“, zaključuje Pavić za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala