EU nudi šest milijardi evra Africi za zaustavljanje migranata?

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Izbeglice .
Izbeglice . - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija bi mogla da plati šest milijardi evra severnoafričkim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele da dođu u Evropu, izjavio je evropski komesar za budžetska pitanja Ginter Etinger.
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova: EU potrebni sporazumi sa zemljama iz kojih dolaze migranti

Članice EU su u sporu oko toga kako rešiti migrantsku krizu, a to će biti glavno pitanje na susretu evropskih zvaničnika krajem ove nedelje.

Jedna od ideja koja se razmatra jesu takozvane „tačke iskrcavanja“ u kojima bi zatraženi azili bili procesuirani na teritoriju Severne Afrike, pre nego što bi migranti stupili na evropsku teritoriju.

„EU bi finansirala takav plan, a šest milijardi evra u narednim godinama su „vrlo realistična brojka“, naveo je Etinger, prenosi „Indeks.hr“.

EU je 2016. godine toliko obećala i Turskoj, koja je zauzvrat pristala da bude domaćin izbeglicama koje bi u protivnom nastavile svoj put u Evropu.

„Kad god blok može da pronađe države ili partnere koji mogu sarađivati, EU će finansirati osnovne potrebe za migrante poput vode, sanitarnih čvorova, skloništa, odeće, hrane i obrazovanja u ’zatvorenim selima‘“, istakao je Etinger.

On je posebno spomenuo Libiju, Tunis i „druge države“ severa Afrike.

„Nijedna severnoafrička vlada do sada nije iskazala spremnost da bude domaćin toj infrastrukturi, ali razgovori su u toku s Međunarodnom kancelarijom za migracije i UNHCR-om“, objavila je Komisija.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala