Merkelova: EU potrebni sporazumi sa zemljama iz kojih dolaze migranti

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
EU smatra da je sporazum o migracijama sa Turskom dobar primer i namerava da zaključi slične sporazume sa drugim zemljama iz koje potiču migranti, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.
Nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu EU o migracijama - Sputnik Srbija
Merkelova: Evropska unija nema jedinstveno rešenje za migraciju

„Što se tiče naših odnosa sa zemljama iz koje dolaze migranti ili tranzitnim zemljama, danas smo se ponovo uverili da sporazum EU-Turska predstavlja model, ali trenutno moramo da isplatimo drugu tranšu kako bi Turska mogla da realizuje svoj veliki zadatak pružanja podrške izbeglicama sa evropskom pomoći“, rekla je nemačka kancelarka.

Ona je dodala da je na sastanku odlučeno da se „razvijaju slični sporazumi sa zemljama porekla“ migranata.

Učesnici neformalnog sastanka EU o migracijama u Briselu izrazili su zajednički stav o borbi protiv ilegalne migracije i jačanju granica Evropske unije, dodala je ona.

„Imamo jedinstven stav da želimo da smanjimo ilegalnu migraciju, da želimo da zaštitimo naše spoljne granice i da smo odgovorni za sva pitanja. To ne znači da neki treba da se bave takozvanim primarnim migracijama, a drugi sekundarnim. Svi bi trebalo da budu odgovorni za sve“, istakla je kancelarka. 

Merkelova je dodala da „tamo gde je to moguće, želimo da tražimo zajedničko evropsko rešenje, a tamo gde to nije moguće, želimo da ujedinimo one koji su zainteresovani i izradimo zajedničke okvire za akciju“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala