Srbija dobila iznenadnu priliku da uključi Rusiju u pregovore sa Prištinom

CC0 / / Srbija Rusija
Srbija Rusija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nema problema da Rusija ima istu ulogu kakvu ima Amerika. To bi bila prava simetrija — onako kako je Amerika uključena u format pregovora, da tako bude uključena i Rusija, kaže sagovornik Sputnjika.

Takozvani ambasador Amerike Greg Delavi u nepriznatoj državi Kosovo samo je javno rekao ono što već svi znamo, a to je da je Amerika uključena u proces dijaloga Beograda i Prištine. Ovako politikolog Aleksandar Pavić komentariše za Sputnjik izjavu američkog ambasadora da će SAD uz podršku EU ubuduće biti deo pregovaračkog procesa Prištine i Beograda.

Zastava SAD u Prištini - Sputnik Srbija
Amerika će biti aktivno uključena u dijalog Beograda i Prištine

Pavić kaže da je u stvari dobro što je Delavi javno priznao dosadašnju ulogu Amerike, jer to otvara vrata Srbiji da zatraži da se u proces uključi i nama bliska strana.

„Amerika je kroz njegove reči priznala da je ona već bila sve vreme deo tog formata i da će nastaviti u tom pravcu. Prema tome, to bi za Srbiju značilo da ubuduće treba da insistira da u daljim pregovorima bude neko ko je na njenoj strani, a to je na prvom mestu Rusija“, kaže Pavić.

On napominje da Delavi nije rekao samo da će se Amerika uključiti, već i da je bila uključena u sve faze dijaloga, kao i da je uticala na mnoge od delova tih pregovora između Prištine i Beograda, posebno što se tiče povlačenja granice i ukidanja institucija države Srbije na severu Kosova. Činjenica da je Delavi izbegao da odgovori na pitanje da li to znači i formalnu promenu formata razgovora, Pavić ne vidi kao problem.

„Nema problema da Rusija ima istu ulogu kakvu ima Amerika. Ne mora to da bude formalno deo toga, može to i dalje da se vodi na relaciji Brisel — Beograd —Priština, ali da imamo sekundante iz Rusije. To bi bila prava simetrija. Znači, onako kako je Amerika uključena u taj format, da tako bude uključena i Rusija“, napominje naš sagovornik. 

Radni sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kremlju - Sputnik Srbija
Putin potvrdio: Rusija spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine

On podseća da su i sami zvaničnici Srbije svojevremeno izjavili, da ako će se Amerika uključiti u te pregovore, mi ćemo tražiti da se uključi i Rusija.

„Evo sada prilike za to. Sada nam je Delavi dao tu priliku. Prema tome, odlično je što je on samo priznao ono što je svima bilo očigledno“, zaključuje Pavić.

Delavi je rekao da će učestvovati u daljim pregovorima bez obzira na format i da će podsticati kompromis koji je koristan za obe zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala