Amerika će biti aktivno uključena u dijalog Beograda i Prištine

© Sputnik / Ilya Pitalev /  / Uđi u bazu fotografijaZastava SAD u Prištini
Zastava SAD u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Sjedinjene Američke Države će biti aktivno uključene u dijalog Beogada i Prištine, tvrdi američki ambasador u Prištini Greg Delavi u intervjuu za RTV 21 i ističe da je EU na čelu tih pregovora, koje će, kako je rekao, SAD snažno podržati.

Delavi je rekao da je uspeh dijaloga Beograda i Prištine suštinski element u ostvarivanju napretka u svojim evropskim ambicijama.

„Smatram da je to važno“, rekao je i ukazao na nedavnu izjavu specijalne predstavnice Evropske unije Natalije Apostolove, koja je rekla da hitno treba doći do rešenja u tom dijalogu.

Rekla je, podsetio je takođe, da je prilično jasno da zemlje ne mogu da pregovaraju o tome doveka.

SAD i Rusija - ilustracija - Sputnik Srbija
Okršaj najmoćnijih: Ako Brisel otme Srbiji Kosovo — Njujork joj ga vraća

„Mi smo u stvari u proteklim godinama doprineli nekim uspešnim elementima koji su već proistekli iz dijaloga, kao što je upravljanje granicom na severu i prikupljanje carinskih dažbina, integracija pravosuđa na severu i slično. Verujem da smo imali važnu ulogu. Govorimo o pitanjima iz dijaloga sa Vladom Kosova ovde, sa Vladom Srbije u Beogradu i sa EU rukovodstvom u Briselu“, rekao je Delavi odgovarajući na pitanje da li je uključivanje SAD u proces Briselskog dijaloga samo pusta želja ili je bilo zvaničnog zahteva ili kontakta.

Na insistiranje da precizira da li to znači da ne vidi promenu u formatu dijaloga kao nešto izvodljivo ili moguće u narednoj godini, Delavi kaže da smatra da je format na Evropskoj uniji kao nekome ko to omogućuje.

„Mi ćemo ga podržati bez obzira na format. Učestvovaćemo, podsticati kompromis koji je koristan za obe zemlje i pokušaćemo da ostvarimo napredak“, jasan je Delavi.

Govoreći o zakonu o specijalnom sudu, američki diplomata je rekao da je on veoma važan za Kosovo.

„Ne radi se o oslobodilačkoj borbi Kosova, ne radi se o tome da li je OVK bila dobra ili loša. Tu je reč o procesiranju zločina koje su pojedinci počinili nad drugim pojedincima, bez obzira na njihovo etničko poreklo. Veoma je važno da se Kosovo posveti tome da to učini, da pruži pravdu žrtvama tog perioda, i Sjedinjene Američke Države su duboko uverene da bi trebalo da se dozvoli Specijalnom sudu da dovrši svoj rad“, rekao je Delavi za RTV 21, u intervjuu koji je objavljen i na portalu Ambasade SAD u Prištini.

Upitan da li je to pitanje i dalje aktuelno i da li je to nešto što i dalje prati, Delavi kaže:

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Adresa za rešenje sukoba Srba i Albanaca — Tirana, ne Priština

„Vrlo pažljivo pratim. Nastavljam da pozivam sve lidere u Vladi Kosova da ne čine ništa dalje kada je u pitanju taj zakon. Nadam se da će to pitanje nestati. Nije na meni da odlučim kako će tačno ta inicijativa da se zamrzne, ali opet smatram da kosovski političari moraju da se usredsrede na pitanja koja su stvarno važna za građene Kosova“.

Odgovarajući na pitanje da li bi dijalog, s obzirom na usvojenu strategiju EU o proširenju u kojoj je za Srbiju dat okvirni rok za priključenje, morao da bude završen uskoro, čak moguće i naredne godine, Delavi je rekao da je to pitanje za EU.

„Ali napominjem još jednom da sam pažljivo pročitao dokument i smatram da ima veoma važnih elemenata koji su pozitivni za Kosovo. EU dokument je jasno naveo da EU neće uvoziti bilateralne probleme između država-članica. Rečeno je da Kosovo i Srbija moraju da imaju obavezujući dogovor i da to moraju da učine pod hitno“, naveo je Delavi.

Što se tiče rokova, to, kaže, nije njegov segment.

„Međutim, kao iskren prijatelj Kosova, ne bih želeo da vidim da Kosovo zaostaje. Kosovo mora da radi na ovom projektu — odnosu sa Srbijom. Mora to da učini zbog svojih interesa, ali mora to da učini i kako bi ispunilo i EU ambicije“, zaključio je američki diplomata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala