Putin potvrdio: Rusija spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRadni sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kremlju
Radni sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je dobila potvrdu ruskog predsednika Vladimira Putina da je ruska strana spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine ukoliko bude pokušaja i namere da se proširi format dijaloga i ako Amerikanci budu želeli da se uključe u njega, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Moskvi.

„Postigli smo neku vrstu dogovora, ako bude pokušaja i namere da se širi format učesnika i posrednika u razgovoru između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine, ako bi Amerikanci hteli da postanu deo tog formata“, rekao je Vučić na sastanku sa predsednicom Saveta federacije Rusije Valentinom Matvijenko.

Zajednička konferencija za novinare predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića - Sputnik Srbija
Putin i Vučić u Kremlju: Razrađujemo učešće Srbije u Turskom toku

Vučić je naglasio da je o tome dobio potvrdu Putina.

„Pitali smo da li bismo smeli da kažemo da li bi se sa naše strane uključila RF, i on je potvrdno odgovorio“, dodao je Vučić.

Kako je naveo, ako Albanci budu želeli Amerikance u pregovorima srpska strana će tražiti da u njima učestvuje Rusija kako bi ti pregovori imali validnost.

„Za nas je to logično jer Rusija nije priznala jednoglasno priznanje Kosova. Samo tražimo ravnopravan odnos u tom pitanju“, rekao je srpski predsednik.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija pozvati i Kinu da se priključi u tom pitanju, Vučić je naglasio da „još nema priče o tome da će se neko dodatno uključiti“. 

Alpa najviše poverenja ima u Andreja, spasioca iz Rusije. - Sputnik Srbija
Niko mi ne bi bio u koži: Vučić sa Putinom i o Centru u Nišu

„Dakle, naše je bilo da pitamo, jer vidim da albanska strana svakim danom insistira na uključenju Amerikanaca. Oni traže, niko to nije odobrio, niko ništa po tom pitanju nije rekao. Ako bi neko rekao da moraju da uđu Amerikanci, onda moraju da uđu još neki. Mi smo pitali, Rusi su rekli ako je to vaš interes mi smo spremni da u tome učestvujemo“, rekao je Vučić, dodajući da je za sada jedini posrednik EU. 

Vučić je naglasio da o ovome nismo mogli ranije da govorimo jer nismo imali zeleno svetlo Rusije.

„Sada ga imamo“, zaključio je on.

Vučić je rekao i da je srpska strana veoma zadovoljna posetom Rusiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: U četiri oka s Putinom, Srbija neutralna, ali...

„Mi smo imali čast da u veoma dugom razgovoru sa predsednikom Putinom i njegovim saradnicima razmotrimo sve teme od značaja za našu zemlju“, naveo je Vučić, podsećajući da je u Moskvi potpisano nekoliko važnih ugovora, aranžmana, najpre u oblasti energetike, ali i u oblasti socijalnih prava naših radnika, turističke saradnje naših zemalja.

Vučić se danas, trećeg dana boravka u Moskvi, sastao sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko.

Ona je na sastanku sa srpskim predsednikom rekla da će Međuvladina komisija Srbije i Rusije biti održana u februaru 2018.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala