Mađarska: Održana akcija „Samoopredeljenje za Zakarpatje“

© AP Photo / Zoltan Mathe/MTI via APUčesnici protesta protiv ukrajinskog Zakona o obrazovanju ispred ambasade Ukrajine u Budimpešti
Učesnici protesta protiv ukrajinskog Zakona o obrazovanju ispred ambasade Ukrajine u Budimpešti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Budimpešti je održana akcija „Samoopredeljenje za Zakarpatje“, čiji su učesnici tražili slobodu za rumunsku, rusinsku, bugarsku, jermensku i poljsku nacionalnu zajednicu, koje žive na teritoriji Ukrajine, napisala je na svojoj stranici na Fejsbuku ambasadorka Ukrajine u Mađarskoj Ljubog Nepop.

Prema njenim rečima, organizatori akcije su izjavili da se zalažu protiv „varvarstva pučista koji su zarobili Ukrajinu i zajedno sa njom mađarsku nacionalnu braću“.

Nepopova je navela da je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine protestovalo protiv te akcije. Kao odgovor na to mađarska strana je izjavila da ima pravo na mirno izražavanje protesta i izveštaj zajednički formulisanog stava.

Nepopova smatra da iskorišćavanje ovih prava ne opravdava natpis na leđima jednog učesnika ove akcije:

„Zakarpatje po zakonu pripada Mađarskoj. Samoopredeljenje za sve potlačene nacije prisiljene da žive u Ukrajini.“

Ministar spoljnih poslova Ukrajine, koji je nedavno posetio Mađarsku kako bi raspravljao o skandaloznom „Zakonu o obrazovanju“, optužio je Budimpeštu da podržava separatizam i zatražio je da ta „provokacija bude zabranjena“.

Marš nacionalista u Budimpešti, Mađarska - Sputnik Srbija
Nastavlja se „rat“ Ukrajine i Mađarske: Čije je Zakarpatje

Direktor političkog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Aleksej Makejev takođe je komentarisao akciju „Samoopredeljenje za Zakarpatje“ na svom profilu na Fejsbuku. Prema njegovim rečima, Budimpešta se „otvoreno zaigrala“.

„Odlučno protestujemo i očekujemo da se mađarske vlasti odmah ograde od ovih sramnih poziva“, napisao je on.

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je početkom septembra „Zakon o obrazovanju“. Prema tom dokumentu, od 2018. godine menja se način predavanja predmeta deci pripadnicima nacionalnih manjina, od petog razreda. Od 2020. godine nastava na jezicima nacionalnih manjina biće prekinuta i u nižim razredima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala