Osnovan Pokret slobodni građani Srbije

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC /Saša Janković
Saša Janković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokret Slobodni građani Srbije osnovan je danas u Beogradu, a za predsednika je izabran bivši zaštitnik građana i predsednički kandidat Saša Janković.

Za članove predsedništva pokreta izabrani su — Aida Ćorović, Srđan Škoro, Goran Marković i Dušan Teodorović.

Među prisutnima su bili reditelj Goran Marković i Zdravko Šotra, muzičari Vasil Hadžimanov i Vlado Georgijev, glumac Nikola Đuričko i drugi, a prisustvovala su 62 osnivača.

Pristalice opozicije sa pištaljkama - Sputnik Srbija
Opozicija u nokdaunu: Bolje da grade sebe nego da ruše Vučića

Janković je nakon izbora za predsednika poručio da je danas osnovana politička organizacija koja će vratiti osmehe na lica građana i građanki Srbije i raditi na ozdravljenju države i društva.

„To je ono zbog čega smo se okupili, da ozdravimo naše duboko podeljeno društvo, da ozdravimo naše institucije i državu koja mora da nam garantuje ravnopravnost, jednakost, pravičnost, pravdu, sve što smo upisali u naše ciljeve, a oni su mnogobrojni“, rekao je Janković.

Na pitanje o saradnji sa drugim političkim organizacijama, Janković je na konferenciji za novinare rekao da će o tome odlučiti predsedništvo i pojasnio da će pokret sarađivati sa onima koji bez rezerve dele vrednosne ciljeve, ali ne i sa onima koji su spremni na otvorenu ili prikrivenu saradnju sa vlašću.

Janković smatra da će u Srbiji postojati dve političke opcije, jedna okupljena oko Aleksandra Vučića, a druga demokratska koja želi budućnost Srbije bez straha, bez pritisaka, ucena, bez kriminala i koja će, kako veruje, biti okupljena oko pokreta Slobodni građani Srbije.

„To je civilizacijska i vrednosna podela. Očekujemo da će pokret biti težište okupljanja demokratskih snaga“, rekao je Janković.

Čovek šeta pored plakata Aleksandra Vučića - Sputnik Srbija
Rezultat vanrednih izbora — jednopartijska Srbija

On danas nije želeo da komentariše izjavu američkog ambasadora o listu Informer, rekavši da će se o političkim pitanjima izjašnjavati u narednim danima.

Takođe, naveo je i da će o učešću na beogradskim izborima odlučiti predsedništvo.

„U statutu stoji da će pokret učestvovati na svim izborima, a o konkretnim izborima će odlučivati predsedništvo“, podvukao je Janković, navodeći da se ta tema nije razmatrala, budući da je pokret tek osnovan.

On je pozvao medije da podstiču rad pokreta svojim pitanjima, dodajući da će se razmotriti svaka opaska javnosti.

„Moje oči su uprte u budućnost, budućnost blagostanja, mira, a ne rata, saradnje, a ne podele“, istakao je Janković.

 

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala