Ko još veruje da Ukrajina sad može da vrati imovinu Poljaka

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Uđi u bazu fotografijaTrg nezavisnosti u Kijevu
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljaci su dobili mogućnost da pokrenu postupke za vraćanje imovine koja se nalazi u okvirima savremenih granica Ukrajine, nakon što je Kijev potpisao Ugovor o pridruživanju sa EU .

Očekuje se da će se uskoro pred ukrajinske sudove naći prva četiri slučaja koji će definisati status imovine Poljaka. Potomci onih koji su svojevremeno ostali bez imovine imaju čvrstu nameru i volju da povrate sve oduzeto, piše poljski list „Pravica“.

Udruženje građana, koje se bavi pripremom slučajeva, za poslednjih godinu dana je dobilo 1.600 zahteva za restituciju imovine. U intervjuu za Sputnjik, novonastalu situaciju komentariše Andžej Zapalovski, bivši poslanik Evropskog parlamenta.

Protesti ispred Vrhovne rade Ukrajine - Sputnik Srbija
Hoće li „briga“ Zapada doći glave Ukrajini

Kako se za sada odvija proces restitucije poljske imovine u Ukrajini?

— Sve je to veoma komplikovano. Prethodno iskustvo za koje sam čuo je slučaj sa restitucijom imovine Rimokatoličke crkve u gradu Lavovu. Praktično već 20 godina crkva ne može da dobije imovinu koja joj pripada, iako imaju sva neophodna dokumenta kojima se dokazuje da su oni vlasnici.

Podsetiću vas takođe da se tokom niza godina nikako nije moglo rešiti pitanje poljskog konzulata. Tek kada je Poljska stupila u EU, a time Ukrajinci bili primorani da stoje u predugačkim redovima ispred minijaturnog konzulata čekajući vize, Kijev je odlučio da reši taj problem, jer je to bilo u vezi sa interesima samih građana Ukrajine. Zato sam prema celoj ovoj priči u vezi sa restitucijom vrlo skeptičan.

Kakve su šanse da potraživanja bivših vlasnika, a koji su pokrenuli postupak pred sudom, budu po njih pozitivno rešeni?

— U ovom trenutku, a imajući predstavu o stanju u kojem se nalazi ukrajinska država, mislim da su šanse male. U skorijoj budućnosti Ukrajina će se suočiti sa vrlo ozbiljnim unutrašnjim problemima i ova priča sa povratkom imovine poljskih građana će otići u drugi plan.

Ukrajinska vojna vozila prolaze glavnom ulicom u Kijevu tokom vojne parade na proslavi 25. godišnjice Dana nezavisnosti Ukrajine. - Sputnik Srbija
Ukrajina: Ni na Istok, ni na Zapad, već — u građanski rat

Ali zar Ukrajina nije potpisala Ugovor o pridruživanju sa EU? Onda bi Kijev trebalo da poštuje one propise koji važe na teritoriji Unije? Može li Evropa na neki način da utiče na Ukrajinu?

— Naravno da može. Ali obratite pažnju na činjenicu da Ukrajina do sada već u realizaciji odredbi Ugovora o pridruživanju sa EU mnogo toga nije ispoštovala. Sumnjam da će se isto desiti i sa restitucijom. Postoji veliki jaz između onoga što Ukrajina potpiše i preuzme kao obavezu na sebe i onoga što je spremna da realizuje. Mislim da ćemo se načekati povodom povratka privatne imovine Poljaka. Ali o tome svakako moramo govoriti i stalno ih podsećati na to.  

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala