Otkriveno kako izbeći prevremenu smrt

© PixabayMaslinovo ulje
Maslinovo ulje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraživači sa Univerziteta Harvard su otkrili da je velika količina nezasićenih masti koje se nalaze u biljnim uljima povezana sa niskom verovatnoćom prerane smrti. Istovremeno, ishrana koja u sebi sadrži veliku količinu životinjskih masti dovodi do pogoršanja zdravlja, objavljeno je u članku „JAMA Internal medisin“.
Komorač i limun - Sputnik Srbija
Kremaljska dijeta — za političku elitu (foto)

Prema rečima naučnika, njihov rad je trenutno najpotpunija i najdetaljnija studija o uticaju masnoća u hrani na stanje organizma. Dijetolozi su razjasnili da, ako se zasićene masnoće koje se nalaze u maslacu, slanini i crvenom mesu zamene nezasićenim masnoćama iz maslinovog ili sojinog ulja, moguće je izbeći ozbiljne probleme sa zdravljem.

Dijetolozi su proučili podatke 126.000 ljudi koji su učestvovali u dva dugoročna istraživanja: Nurses' Health StudyHealth Professionals Follow-Up Study. Dobrovoljci su tokom 32 godine periodično, svake dve-četiri godine, popunjavali ankete, odgovarajući na pitanja o dijeti, režimu ishrane, stilu života i zdravlju. Tokom čitavog istraživanja umrlo je 33.000 ljudi. Naučnici su proverili da li postoji veza između ishrane i smrti koja je nastupila od srčanog napada, raka, neurodegenerativnih poremećaja ili povreda respiratornog sistema.

Akupresura - Sputnik Srbija
Tajne ruske medicine: Akupresura — pomozite sami sebi (2)

Ispostavilo se da različiti tipovi masnoća na različit način utiču na organizam. Trans-masti (nalaze se u mesnim i mlečnim proizvodima) pokazale su se kao najštetnije: ako se njihova upotreba poveća za 2 odsto, rizik od prevremene smrti će se povećati za 16 odsto. Povećanje od 5 odsto upotrebe zasićenih masti povezano je sa dodatnih osam procenata smrti. Nezasićene masti imaju suprotan efekat. Dijeta obogaćena njima smanjuje verovatnoću smrti za 11-19 procenata. Zamena zasićenih masti ugljenim hidratima malo pomaže poboljšanju zdravlja.

Nezasićene masti sadrže omega-6 i omega-3 nezasićene masne kiseline. Prva u većini biljna ulja, a druga — u ribi, kao i u sojinim uljima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala