Amerika pokušava da spreči učešće Rusije na Olimpijskim igrama

© REUTERS/Ueslei MarcelinoPolicijski narednik Ilejn Silva nosi olimpijsku baklju u Braziliji, Brazil, 3. maja 2016.
Policijski narednik Ilejn Silva nosi olimpijsku baklju u Braziliji, Brazil, 3. maja 2016. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokušaj da se ruskim sportistima zabrani učešće na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru nije ništa drugo nego jačanje informativnog rata protiv Rusije i još jedan napad na ovu zemlju i ruski sport.

U Moskvi smatraju da je afera o dopingu ruskih šampiona politički motivisana i da ima svoje nalogodavce na Zapadu. Mnogi veruju da je priča o dopingu zakuvana u SAD, a da iza ove ujdurme stoji anglosaksonski lobi.

Takav stav iznela je i olimpijska šampionka u lakoj atletici i članica Saveta Federacije RF Tatjana Lebedeva.

Lebedeva smatra da je Zapad video da sankcije ne daju željene rezultate i počeo da udara po svim pozicijama gde je Rusija jaka, uključujući sport i muziku.

Olimpijada u Riju 2016-logo - Sputnik Srbija
Rusija možda ne ode na Olimpijske igre u Riju

Burne reakcije su usledile nakon što je šef Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah najavio da će reprezentacija Rusije biti isključena sa Olimpijskih igara 2016. godine u Brazilu ako se optužbe o postojanju „doping programa“ pokažu kao istinite, i nakon što je američko Ministarstvo pravde protiv ruskih antidoping službi pokrenulo istragu, koja bi mogla da obuhvati i ruske zvaničnike.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko iznenađen je saznanjem da su SAD pokrenule istragu i poručio je Amerikancima da „obrate pažnju na sopstvene probleme“.

„Začuđuje to da se američko pravosuđe bavi baš Rusijom. U svetu se često krše antidoping pravila, pa bi oni mogli da se pozabave njima. Bilo bi dobro da se SAD bave i svojom nacionalnom reprezentacijom. Ni tamo takođe nije sve ružičasto“, poručio je Mutko.

Šef komiteta Ruske Dume za fizičku kulturu i sport Dmitrij Svišćev je takođe iznenađen što se američki pravosudni organi brinu za ono što se dešava u Rusiji. 

„Koliko ja vidim, ruski pravosudni organi se baš i ne interesuju za ono što se dešava unutar SAD, u sportu, medicini, kulturi…“, dodao je on, ističući da nije slučajno što se cela priča o dopingu „naduvava“ samo tri meseca uoči Olimpijade u Brazilu.

Meldonijum - Sputnik Srbija
Šta očekuje ruski sport posle nove odluke o mildronatu?

Svima je jasno — glavni zadatak Vašingtona je diskreditacija ruskih sportista uoči OI.

Nema sumnje da priča o dopingu u ruskom sportu ima svoje „režisere“, koji se aktivno bave ovim pitanjem — samo što se stišala priča o skandaloznom filmu „Tajni dosije „Doping“: Ruski lažni trag“ nemačkih filmadžija sa ARD-a, usledila je afera sa meldonijumom, a onda je sve „zabibereno“ novom pričom o dopingu ruskih sportista u Sočiju 2014.

Poslednje „priznanje“ bivšeg šefa moskovske antidoping laboratorije Grigorija Rodčenkova da je najmanje 15 ruskih sportista koji su osvojili medalje na zimskoj Olimpijadi u Sočiju bilo deo „doping programa Rusije radi dominiranja na domaćim Igrama 2014“ dodatno je „zamutilo vodu“.

On je u ispovesti za „Njujork tajms“ ispričao da je program godinama detaljno pripreman, a da je lično razvio koktel od tri zabranjene supstance koji je mešao sa alkoholnim pićima i davao ruskim sportistima, čime je ostvarena jedna od najsloženijih doping prevara u istoriji sporta.

Svetska antidoping agencija (VADA) u novembru prošle godine je suspendovala rusku laboratoriju i zatražila je doživotnu suspenziju za Rodčenkova.

U svojoj ispovesti za američki list, Rodčenkov je tvrdio da su sporni uzorci urina zamenjivani čistima, koji su sakupljani mesecima pre toga, a da su uzorci zamenjivani kroz rupu u zidu laboratorije, što se radilo noću.

Ruski predsednik Vladimir Putin sparinguje sa osvajačem bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u džudu 2014. godine Musom Moguškovom tokom sastanka sa članovima ruske džudo reprezentacije, 8. januar 2016. - Sputnik Srbija
Skandali ne mogu dovesti u sumnju dostignuća ruskih sportista

„Bili smo potpuno opremljeni, imali smo znanje i iskustvo i bili smo savršeno pripremljeni za Soči, kao nikad pre. Sve je radilo kao švajcarski sat. Ljudi su proslavljali olimpijske pobednike, ali smo mi sedeli i zamenjivali njihov urin kao ludi“, ispričao je nekadašnji šef laboratorije.

On je naveo da su ruski funkcioneri umešani u zaveru pronašli način da pristupe posudama za čuvanje urina, koje su navodno bile otporne na manipulaciju.

Zanimljivo je, međutim, da osim Rodčenkovih reči u ovom članku nisu izneti nikakvi drugi dokazi. Računalo se valjda na to da će mu se verovati na reč. U njegovu verziju niko i ne veruje, a još ga sada u Rusiji smatraju i „budalom“, jer je sam sebe proglasio krivim za zamenu doping testova. Takođe, simptomatično je to što se u zapadnim medijima sasvim „slučajno“ prećutkuju činjenice da su Rodčenkov i njegov zamenik emigrirali u SAD, gde su od svojih „poslodavaca“ u Los Anđelesu dobili laboratorije, stanove, automobile… To nije tajna. O tome je govorio i ruski ministar sporta.

I, što je još važnije — niko ne govori o tome da antidoping kontrolu na OI u Sočiju, kao i na drugim Olimpijskim igrama, nije radila Rusija već Međunarodni olimpijski komitet i Svetska antidoping agencija. Moskovska antidoping laboratorija, na čijem je čelu bio Rodčenkov, obavljala je tehničku funckiju, ali tamo je bio i veliki broj međunarodnih stručnjaka, saradnika i volontera.

U ruskom Ministarstvu sporta celu ovu priču su nazvali „apsurdnom“, a Rodčenkove reči su okarakterisali kao pokušaj otpuštenog saradnika da svede lične račune. U Kremlju su podržali stav Ministarstva sporta. Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao da reči Rodčenkova „izgledaju kao kleveta odmetnika-preletača“.

Medicinski preparar mildronat koji je zabranila Svetska antidoping agencija - Sputnik Srbija
Iza zabrane mildronata možda stoje lobisti

U Moskvi su sada uvereni da Rodčenkov istupa po naredbi američkih gazda, a njega su okarakterisali kao „provokatora“.

Pojedini ruski olimpijci koji su se našli na „Rodčenkovom spisku“ negodovali su zbog njegovih izjava i najavili su da će ga tužiti za klevetu.

Čak je, veruje se, i afera meldonijum skovana u Vašingtonu. Čak je predsednik letonske Federacije hokeja, vlasnik fabrike koja se bavi proizvodnjom meldonijuma, Kirov Liman izrazio sumnju da su kampanju protiv ove supstance naručili Amerikanci, kako bi ruska teniserka Marija Šarapova propustila OI u Riju.

Moskva ne poriče da u Rusiji postoji problem sa dopingom. Država je odlučna u tome da učini sve kako bi iskorenila doping, uključujući kažnjavanje sportista i trenera koji su uhvaćeni u kršenju antidoping pravila.

Međutim, po mišljenju ruskog ministra Vitalija Mutka, postoje tri razloga zbog kojih bi odluka o tome da se ruskim sportistima ne dozvoli učešće na predstojećim Olimpijskim igrama bila „nepravedna i neadekvatna“.

Kao prvo, posvećeni i pošteni sportisti bi bili kažnjeni zbog greške drugih. Kao drugo, ne može se smatrati poštenom odluka da se kazne samo ruski sportisti, kada je ovaj problem prisutan i u drugim zemljama. Mutko je kao treći razlog naveo činjenicu da je Rusija preduzela čitav niz mera koje pokazuju njenu odlučnost da sport u Rusiji bude „čist i pošten“.

Atletičarka - Sputnik Srbija
Kome u stvari smeta Rusija na Olimpijskim igrama (audio)

„Uveren sam da Rusija neće biti isključena iz OI 2016. Izjave Rodčenkova, bez sumnje, jačaju informativni rat protiv Rusije, usmeren na moralnu destabilizaciju naših sportista uoči OI u Rio de Žaneiru… Verujem da će oni sportisti koji su ’čisti‘, koji nikada nisu koristili doping, nastupiti na Olimpijskim igrama i odbraniti čast svoje zemlje“, rekao je član Komiteta ruske Državne dume za fizičku kulturu i sport Igor Ananski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala