Iza zabrane mildronata možda stoje lobisti

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaMedicinski preparar mildronat koji je zabranila Svetska antidoping agencija
Medicinski preparar mildronat koji je zabranila Svetska antidoping agencija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zabrana preparata mildronat mogla bi da bude povezana sa lobiranjem konkurenata, jer za nju nema naučnih osnova, izjavio je tvorac tog medicinskog preparata, direktor Litvanskog instituta za organsku sintezu Ivar Kalvinš.

„Mislim da tu, najverovatnije, postoji lobi“, izjavio je on u intervjuu televizijskom kanalu „Rusija 24“. 

Prema njegovim rečima, to se objašnjava time što nema naučne osnove za zabranu mildronata. 

Ruska teniserka Marija Šarapova - Sputnik Srbija
Tvorac meldonijuma: Sportisti koriste ovu supstancu zbog srca

„Ako Svetska anti–doping agencija tvrdi da je to doping, onda je potrebno da se pokaže makar jedan članak ili da se sprovede makar jedno istraživanje koje bi pokazalo da je to tako. Ako takvog istraživanja nema, a ja nisam video nijedan takav članak i nikakve dokaze Svetske anti–doping agencije nismo dobili, niti su nas uopšte informisali o svojoj odluci i osnovama za nju, može se zaključiti samo jedno: da je u pozadini toga lobiranje — ili čisto političko, ili sportsko–političko, ili je reč o farmaceutskom biznisu“, objasnio je Kalvinš. 

Svetska anti–doping agencija uvrstila je mildronat u spisak zabranjenih supstanci 1. januara 2016. godine. On je zabranjen kako u takmičarskom, tako i u periodima kada nema takmičenja i pripada klasi „hormona i modulatora metabolizma“. 

Niz ruskih sportista, među kojima su teniserka Marija Šarapova i klizačica Jekaterina Bobrova, našao se na spisku onih koji su ga koristili. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala