„Folksvagen“ za sobom vuče i „Audi“ i „Škodu“

© Sputnik / Valerij Meljnikov / Uđi u bazu fotografijaFolksvagen
Folksvagen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ubrzo nakon skandala oko „Folksvagenovih“ automobila sa dizel-motorima, na kojima je izmerena emisija štetnih gasova daleko veća od propisane, nižu se modeli sa istim problemima. Na spisku su se našli i „Audi“ i „Škoda“, a postavlja se pitanje da li uopšte automobili sa dizel-motorima mogu da zadovolje propisane norme i kakav će biti ishod.
Folksvagen buba - Sputnik Srbija
Posledice skandala „Folksvagen“ će osetiti čitava auto-industrija

Pored pet miliona „Folksvagenovih“ automobila, ustanovljeno je da je softverom za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova opremljeno i 1,2 miliona automobila češkog proizvođača „Škoda“, koji je u sastavu „Folksvagen“ grupe. Pored toga, i nemački proizvođač automobila „Audi“ saopštio je da je njegovih 2,1 milion automobila širom sveta, takođe, opremljeno istim softverom za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova, koji je odobrila njegova majka-firma „Folksvagen“.

Evropska federacija za transport i životnu sredinu (T&E) u svom izveštaju navodi da novi automobili proizvedeni u Evropi izbacuju u proseku 40 odsto više ugljen-dioksida nego što to pokazuju laboratorijski testovi, kao i da je najnovija situacija sa „Folksvagenom“ samo deo skandala širih razmera.

Folksvagen logo - Sputnik Srbija
Afera „Folksvagen“ uzdrmala nemačku ekonomiju

Međutim, to uopšte ne znači da su to automobili koji apsolutno uništavaju životnu sredinu i da je neophodno izazivati paniku među stanovništvom, već je u pitanju obmana tržišta i kupaca za sve ono što je „Folksvagen“ govorio u svojim reklamnim kampanjama, objašnjava za Sputnjik urednik emisije „SAT“ Mirko Alvirović.

Prema njegovim rečima, ako se uzme u obzir šta se vozi u Srbiji — ti automobili daleko više zagađuju nego bilo koji automobil koji je zahvaćen ovim skandalom.

„Najveći problem nije ekološke prirode već pravne vrste, odnosno pitanje nadoknade štete povređenim kupcima i tržištima, kao što je to slučaj u Americi“, kaže on.

Pored toga, Alvirović smatra da je moguće očekivati da se sličan problem može naći i kod mnogih drugih proizvođača i na taj način stati na put toj masovnoj prevari.

Folksvagen - Sputnik Srbija
Skandal: „Folksvagen” varao na testovima

„Po svemu sudeći, kao epilog ove priče uslediće ’suđenje veka‘, gde će SAD pokušati da dokaže da je jedan auto gigant poput ’Folksvagena‘ prevario američko tržište, i na taj način srušiti ga sa prvog mesta po prodaji, ujedno štiteći sopstvene proizvođače. Kada je reč o Evropi, tu nema puno zemalja koji imaju toliko stroge propise, te se posledice ovog skandala neće u toj meri osetiti. ’Folksvagen‘ će svakako pretrpeti određene gubitke u prodaji, ali će učiniti sve kako bi ove probleme eliminisao i povratio se na tržište“, objašnjava on.

Nije ovo jedini slučaj, kaže Alvirović, slične situacije na američkom tržištu su imali i „Fijat“ i „Tojota“, međutim oni su uspeli da se oporave.

„Prevara ove razmere može da ugrozi ’Folksvagen‘ da se na američkom tržištu ne oporavi narednih 10 godina, a to je igra velikih brojeva, jer, na kraju krajeva, u pitanju je biznis“, zaključuje on.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala