Skandal: „Folksvagen” varao na testovima

© AP Photo / ODD ANDERSEN Folksvagen
Folksvagen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački auto gigant „Folksvagen” priznao je da čak 11 miliona njihovih vozila ima ugrađen softver koji lažira podatke o štetnim izduvnim gasovima. Zbog ovog saopštenja akcije „Folksvagena” su na Frankfurtskoj berzi danas pale za dodatnih 20 odsto, nakon što su prethodnog dana izgubile 17 odsto vrednosti.

Pored neverovatnih gubitaka na berzi, kompaniji preti i kazna u vrednosti od ukupno 18 milijardi dolara.

UAZ Patriot - Sputnik Srbija
Nova „lada“ i „UAZ patriot“ zvezde sajma u Moskvi (video, foto)

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je krivičnu istragu protiv „Folksvagena” nakon priznanja da je sistematski varao na testovima kojima su mereni rezultati zagađenja vazduha.

Iz Evropske unije, međutim, poručuju da je „prerano za pokretanje evropske istrage protiv ’Folksvagena‘“, nakon šokantnih otkrića u SAD. „Folksvagen” je priznao da je reč je o automobilima opremljenim posebnom vrstom motora koji mogu da lažiraju podatke o emisiji štetnih gasova.

Iz te kompanije navode da će u trećem kvartalu ove godine izdvojiti 6,5 milijardi evra za pokrivanje potencijalnih troškova proizašlih iz skandala, kao i da će morati da prilagodi svoje ciljeve profita za tekuću godinu. Direktor američke „Folksvagen” grupacije Majkl Horn obratio se javnosti i žargonskim jezikom priznao da je njegova kompanija „uprskala stvar”.

On je istakao da će „Folksvagen” učiniti sve što može da popravi sve automobile, da ispravi stvari i sa vlastima ali i sa klijentima. „Ovo ponašanje apsolutno nije u skladu sa kompanijskim vrednostima“, naglasio je Horn.

Inače, istraga u SAD predstavlja dodatni pritisak za „Folksvagen“, koji je u prvoj polovini tekuće godine bio po obimu prodaje najveći proizvođač automobila na svetu.

Američke vlasti su još krajem pošle nedelje saopštile da je „Folksvagen“ priznao da je u oko pola miliona svojih automobila na dizel i u automobile marke „audi“ u SAD ugradio uređaj koji isključuje kontrolu emisije štetnih gasova kada se vozi uobičajeno, a uključuje kada vozilo prolazi testove emisije. Inače, sam test je pokazao da je emisija štetnih gasova bila od 10 do 40 puta veća od propisane.

Lada - Sputnik Srbija
Ne treba vam ni hamer ni rover... Dovoljna je lada.

Po tom pitanju oglasili su se i mnogi evropski zvaničnici. Francuski ministar finansija Mišel Sapen pozvao je na pokretanje sveobuhvatne evropske istrage, međutim njegove kolege iz Nemačke zatražili su da „Folksvagen“ uradi nova testiranja automobila kako bi se proverilo da li se slična manipulacija dogodila i u Evropi. I nemačka kancelarka Angela Merkel je od renomiranog nemačkog proizvođača automobila zatražila punu transparentnost kako bi se što pre raščistila stvar.

Pored trenutnih gubitaka na berzi, i to u visini od oko 15 milijardi evra, „Folksvagen“ je već imao tešku godinu pošto je zbog naznake slabije prodaje u SAD i Kini vrednost jedne akcije pala za više od 250 dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala