Migranti neće moći da se vrate u Srbiju iz Mađarske

© Sputnik / Ana OtaševićU kampu Roske, nedaleko od Horgoša sa mađarske strane, migranti ulaze u autobus
U kampu Roske, nedaleko od Horgoša sa mađarske strane, migranti ulaze u autobus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Migranti koji ne uspeju da pređu mađarsku granicu i ostanu na ničijoj zemlji moći će da se vrate u Srbiju i borave u prihvatnim centrima, dok oni koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni, izjavio je večeras ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini,  govori sa generalnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije Vilijam Svingom i visokim predstavnik UN za izbeglice Antoniom Guterešom - Sputnik Srbija
Članice EU ne prihvataju kvote za izbeglice
„Mi nikoga na silu nećemo zadržavati na našoj teritoriji i samim tim nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da na silu i bez odgovarajuće zakonske procedure i readmisije bilo koga vrati na našu teritoriju“, rekao je Vulin Tanjugu.

Upitan šta će biti sa tim migrantima, Vulin je rekao da to više neće biti odgovornost Srbije.

„To više nije naša odgovornost, oni su na teritoriji Mađarske i očekujemo od mađarske države da se prema njima ponaša kako dolikuje“, rekao je Vulin.

Ranije večeras državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Ivanišević je takođe rekao da Srbija neće prihvatiti izbeglice koje Mađarska bude htela da vrati nazad, po cenu da i Srbija rasporedi svoju vojsku na granici.

On je pred početak skupa posvećenog ljudskim pravima izbeglica rekao novinarima u Subotici da će Srbija primati nazad ljude na koje se odnosi readmisija, ali da se to ne odnosi na najveći deo izbeglica koji je ilegalno prešao iz Srbije u Mađarsku.

„Mi nikog nećemo da primimo. Zna se šta je readmisija. I po readmisiji ćemo ljude primati. Svi ljudi koji su prešli u Mađarsku, nećemo ih primiti, po cenu da i Srbija postavi vojsku na granici. Nećemo prihvatiti taj broj izbeglica koji Mađarska vraća. I to jeste naš stav od danas i to treba svi da znaju", rekao je Ivanišević.

Viktor Orban - Sputnik Srbija
Orban: Od ponoći odbijamo veliki broj zahteva za azil

On je precizirao da sporazum o readmisiji jasno precizira kako se po Međunarodnom pravu vrši readmisija.

„Vrši se uz utvrđivanje zemlje porekla i, pre svega, zemlje državljanstva. Dakle, ukoliko žele da vraćaju ljude — moraće da ih vrate u Grčku. To je prva zemlja ulaska u Evropsku uniju", dodao je on.

Upitan kako će Srbija sprečiti povratak izbeglica, Ivanišević je rekao da će država „ako bude trebalo preduzeti sve ono što može da preduzme".

U Mađarskoj od ponoći stupa na snagu stroži zakon o državnoj granici koji, između ostalog, Srbiju tretira kao zemlju sigurnog porekla i omogućava vraćanje izbeglica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala