Hrvatska protiv ograda na granicama

© AP PhotoVesna Pusić
Vesna Pusić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska se protivi podizanju ograda na granicama, izjavila je šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, reagujući na najavu mađarske vlade da će i na granici s Hrvatskom podići ogradu, ako i sa te strane počne navala migranata.

„Mi smo apsolutno protiv podizanja granica. Svaka zemlja ima pravo da odluči šta želi i da se zatvori ako hoće, ali Hrvatska se sigurno neće zatvarati u ograde. Što se mađarske najave tiče, ako dobro razumem, to je zasad samo ideja koja bi se realizovala ako migranti krenu i preko te granice, a to u ovom trenutku nije na dnevnom redu“, rekla je Pusićeva.

Migranti - Sputnik Srbija
Dogovorena strategija EU i balkanskih zemlja za izbeglice

Evropska unija pokušava da dogovori sveobuhvatan pristup prema migrantskoj krizi, koji bi uključio i usku saradnju sa zemaljama koje nisu članice EU, ali su kandidati za članstvo, kao što su Turska, Makedonija i Srbija, rekla je Pusićeva.

„Treba razlikovati zemlje tranzita preko kojih izbeglice samo prolaze i konačni cilj izbeglica, jer veliki broj njih želi da ode u Nemačku, Švedsku i druge skandinavske zemlje. Bez obzira na izbegličku krizu u Mađarskoj i nekim drugim zemljama, to nisu zemlje u kojima izbeglice žele da ostanu i EU će taj problem morati da stavi na dnevni red“, poručila je Pusićeva.

Hajnc-Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija
Štrahe: SAD i NATO krivi za izbegličku krizu

Ona je dodala da su šefovi diplomatija na sastanku u Luksemburgu pokušali da utvrde i u kojoj je meri u aktuelnoj krizi reč o ekonomskim migrantima, a u kojoj o ratnim izbeglicama, prenela je Hina.

Pusićeva je naglasila da Hrvatska učestvuje u podeli odgovornosti, uključujući i slanje dva broda u spasilačke operacije na Sredozemnom moru, kao i da je u prvoj podeli odgovornosti za zbrinjavanje prihvatila 550 ljudi, što je više nego što bi joj pripadalo s obzirom na veličinu i ekonomsku snagu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala