Dodik dirnut reakcijom majki Srebrenice

© Sputnik / Aleksej Nikolьski / Uđi u bazu fotografijaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da ga je posebno dirnula reakcija majki Srebrenice koje su osudile jučerašnji napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

Zahvaljujući za takvo reagovanje, Dodik je naveo da je to pravi odgovor.

Masa gađa Vučića u Srebrenici - Sputnik Srbija
Vučić pogođen kamenom u glavu u Potočarima (video)

„Na kraju, njihov bol koji su doživele ne može da zameni nikakva kvalifikacija tog događaja. One su izgubile najmilije, kao i mnoge druge majke, sestre, mnoga braća, na svim stranama na kojima su ljudi stradali u ratu“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci.

Ratna dešavanja u Srebrenici predsednik RS nazvao je „ogromnim zločinom prema bošnjačkom narodu“.

Međutim, naveo je da udruženja majki Srebrenice ne treba da ulaze u politička pitanja, već da ostanu u onome što se odnosi na poštovanje njihovih stradalih u ratu.

Telohranitelji štite Aleksandra Vučića prilikom napada u Srebrenici - Sputnik Srbija
Vučić, Srebrenica, kamenica

On je ponovo podsetio da je jedna od majki iz Srebrenice juče molila Bila Klintona „da im napravi državu“ i rekao da je to neprihvatljivo.

Ocenio je da je Vučić otišao u Srebrenicu i praktično pokazao kako on vidi politiku pomirenja i tako je njegovo prisustvo trebalo da bude shvaćeno.

„Međutim, dogodilo se nasilje sa veoma opasnim namerama onih koji su to organizovali“, ocenio je on.

„Da nije bilo adekvatne reakcije iz obezbeđenja, koji su mahom bili iz Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, očigledno da bi linč i stampedo koji je krenuo na Vučića, mogao da ima dalekosežne posledice, samo da se zakasnilo s njegovom evakuacijom“, ukazao je Dodik.

Zakon o javnom informisanju predviđa da privatizacija medija mora biti završena najkasnije do 1. jula 2015. godine. U suprotnom, zaposlenima će biti ponuđene besplatne akcije. Ako zaposleni odbiju da preuzmu akcije, mediji se gase odnosno brišu iz registra. Od 1. jula takođe je zabranjeno budžetsko finansiranje medija umesto koga se uvodi projektno sufinansiranje. - Sputnik Srbija
Strani mediji: Skandal i pokušaj ubistva u Srebrenici

Na pitanje koliko su narušeni srpsko-bošnjački odnosi nakon ovog slučaja, on je dodao da se mora razgovarati i da je to jedino rešenje.

„BiH možemo da napravimo samo kao zajedničku zemlju, dovoljno komotnu za sve i ona ne sme da bude organizovana ni za jedan narod ekskluzivno. Ako budemo sposobni da to uradimo možemo prevazići probleme“, dodao je on.

Dodik je danas prisustvovao slavi „Izvorne Srpske demokratske stranke“, koju su, kako kažu, ponovo aktivirali nekadašnji članovi partije nezadovoljni sadašnjom politikom SDS-a i njenog predsednika Mladena Bosića. Na slavi je, između ostalih, bio i haški osuđenik Momčilo Krajišnik, a Dodik je svoje prisustvo skupu obrazložio time da je s njima bio u prvom sazivu Parlamenta Republike Srpske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala