Vučić: Povećanje plata i penzija od oktobra

© AP Photo / Darko VojinovicAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Vlada u avgustu početi razgovare sa MMF-om o povećanju plata i penzija i ocenio da je realno da se to povećanje primeni od 1. oktobra.

„Povećaćemo plate i penzije“, rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije i dodao da će deficit budžeta u 2015. godini biti četiri odsto, umesto 4,75 odsto koliko je bilo planirano.

Na pitanje koliko će to povećanje iznositi, Vučić je rekao da on „ima te cifre u glavi, kao i oni (MMF)“, ali u predstojećim pregovorima će svaka strana nastojati da izbori što bolju poziciju.

„Biću nešto darežljiviji, ali ni jednog trenutka nećemo da rušimo sporazum s MMF-om“, rekao je Vučić.

Zastave samoproglašene republike Kosovo i EU - Sputnik Srbija
Sve se lomi na Kosovu

Odgovarajući na pitanje da li pozitivni makroekonomski rezultati u prva četiri meseca znače da Vlada neće otpustiti pet odsto zaposlenih koji sada rade u javnom sektoru, premijer je rekao da će prirodni odliv zaposlenih iznositi oko tri odsto, a o preostala dva procenta će se takođe pregovarati s MMF-om.

On je naveo da su prosečne plate ostale iste kao u aprilu prošle godine, ali da će Vlada obezbediti da se one podignu i javnom sektoru.

„Naša namera je da sprovodimo strukturne reforme kada je reč o poreskoj administraciji i javnim preduzećima. Kada je reč o kapitalnim ulaganjima ja sam sada preuzeo na sebe nadgledanje i svu odgovornost i biće znatno bolje u maju“, kazao je Vučić.

Ko je donosio svetsku pravdu po svojim aršinima, ne obazirući se ni na međunarodno pravo, ni na odluke Ujedinjenih nacija? - Sputnik Srbija
Prolivena kafa pokvarila odnose predsednika sa ministrima

Kao najveći problem Vučić je ocenio proces privatizacije, ali je ipak procenio da će gotovo 75 odsto fiskalnih zahteva MMF biti ispunjeno u prvoj godini programa.

„Pre kraja godine građani će u svojim džepovima osetiti znatno poboljšanje“, naglasio je Vučić.

Građani Srbije će do kraja godine osetiti ozbiljno poboljšanje u svojim novčanicima, ali oni koji vode državu moraju da vode računa o novčaniku Srbije, rekao je Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, gde su novinari posluženi sokovima i kolačima, rekao da nema toga ko bi u ovom trenutku mogao da kaže da novčanik Srbije nije bolji nego što je bilo planirano.

„Tako će biti u maju i u junu, s tim što ćemo u maju morati da potrošimo nešto više za kapitalna ulaganja“, najavio je premijer.

Dušan Vujović - Sputnik Srbija
Vujović: MMF priznao grešku

Upitan ko je kriv za to što imamo novac, ali nemamo projekte premijer je odgovorio:

„Mi smo krivi. Svi smo zajedno krivi, ali to su stvari koje hoćemo i koje moramo da ispravimo. Mi smo krivi prosto, jer se nismo spremali za to i zato što smo živeli kao država — neodgovorno i neobavezno“, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Na molbu da komentariše izjavu predsednika Tomislava Nikolića da se sve lomi oko Kosova, te da će mu svoju platformu dostaviti posle prvomajskih praznika, Vučić je rekao: „Šta da kažem o nečemu što tek treba da dobijem“.

Premijer je rekao da je sa predsednikom Nikolićem razgovarao o toj platformi i da je poznato šta se od Srbije traži, jer to, kako je rekao, niko nije krio.

Nisam krio šta se traži od Srbije

Premijer kaže i da od javnosti nikada nije krio šta se od Srbije traži u pregovorima sa EU.

„Šta očekujete da ću da vidim u nečemu što ću tek da dobijem? Jesam, sa predsednikom Nikolićem sam razgovarao bezbroj puta i on je dobro upoznat sa tim šta se od Srbije traži. Mi to znamo, ja to od vas nikada nisam krio, niko iz Vlade to nije krio“, rekao je Vučić odgovorajući na pitanje šta očekuje da će da vidi u platformi o KiM koju bi Nikolić trebalo da predstavi nakon prvomajskih praznika.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Nisam optimista posle razgovora sa Štajnmajerom

Ističe i da je „jedna velika Nemačka impresionirana“ reformama koje Srbija sprovodi, te da Nemci nemaju nijednu primedbu na to.

„Oni imaju primedbu da li mi možemo da postignemo dogovor oko energetike. Ja sam rekao da možemo, ali i pod kojim uslovima ne možemo. Onako kako su neki zamislili da nam uzmu 100 odsto Gazivode ne može. Neću da razgovaram o tome“, naveo je on.

Vučić je dodao da može da razgovara o Parku mira u Kosovskoj Mitrovici i o Zajednici srpskih opština, te ponovio da nema nikakve tajne u razgovorima u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Od 18. maja počinje ofanziva Srbije

Vučić kaže i da će se odazvati pozivu da 18. maja u Briselu učestvuje na sastanku Prijatelja Srbije, a kojem će prisustvovati svi šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije.

„Dakle 18. maja idemo da predstavimo Srbiju i da tražimo podršku za Srbiju. Da zahvalimo na podršci koju smo do sada imali od EU i da tražimo otvaranje poglavlja“, rekao je srpski premijer.

Kako je ukazao, tada počinje prava ofanziva Srbije.

Aleksandar Vučić i Donald Tusk - Sputnik Srbija
Vučić: Zaslužili smo otvaranje poglavlja u junu

„Posle toga idemo u Berlin gde ću, pretpostavljam, da se obratim i nemačkim parlamentarcima, razgovaram sa njima i da se na bilo koji izborim da dobijemo otvaranje poglavlja što pre“, poručio je Vučić.

U pismu, koje su Vučiću uručili ambasadori Austrije i Italije, ističe se da je Srbija napravila dobar napredak u pripremi za otvaranje pregovaračkih poglavlja, kao i da je nastavak dijaloga sa Prištinom dao rezultate.

Na sastanak su pozvani i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Najbolje stanje u javnim finansijama u poslednjoj deceniji

Premijer je istakao i da je sadašnje stanje javnih finansija u Srbiji apsolutno najbolje u poslednjoj deceniji.

Podsetio je da je MMF pošao sa procenom da će naš rast BDP-a biti minus jedan, zatim je tu procenu korigovao na minus 0,5, pa na nulu, a da sada očekuje da će u avgustu on biti u plusu, odnosno 0,5.

„Očekujem da ćemo imati plus jedan na kraju godine, neki su se smejali kada sam to pričao", rekao je premijer i pocenio da je taj uspeh ravan gotovo malom čudu.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Srbija će ustati posle svih raspeća i muka

Kako je rekao, gotovo je nezabeleženo da se pokaže rast kada se sprovode mere fiskalne konsolidacije.

Premijer je istakao i da „novca imamo mnogo“ i da će se ubuduće više trošiti na infrastrukturne projekte, da će srpska privreda otvoriti više radnih mesta i da će već u maju biti „dramatično veća ulaganja“.

Deficit je 21,5 milijardi, a bila je predviđena 71 milijarda.

Budžetski deficit Srbije poslednjeg dana aprila iznosi maksimalno 21,5 milijardi dinara, iako je bilo predviđeno da on iznosi 71 milijardu, poručio je srpski premijer.

Takav deficit Srbija nije imala u poslednjih deset godina, rekao je Vučić.

„Predvideli smo da budžetski deficit u aprilu iznosi 17,5 milijardi, a mi danas imamo suficit od 3,5 milijarde“, istakao je premijer.

„Realno je da nemamo nikakav minus u kasi u aprilu“, kazao je Vučić i dodao da bi u najlošijem slučaju dodatna ušteda mogla da iznosi 17,5 ili 18 milijardi dinara.

„To je deficit koji na godišnjim nivou imaju dve ili tri zemlje Evropske unije, dok sve ostale zemlje imaju značajno veći deficit“, rekao je Vučić.

Madžar: Naša kriza traži žešća odricanja

Ekonomista Ljubomir Madžar, međutim smatra da se premijer zaleteo i da neodmereno naginje optimističkim prognozama. Preuranjeno je govoriti o povećanju plata i penzija, kaže Madžar za Sputnjik.

„U privredi nema znakova takvog oporavka koji bi opravdao i pomisao na povećanje plata i penzija, jer je naša fiskalna kriza suviše duboka da bismo tako kratko vreme mogli da držimo plate i penzije na nižem nivou. Dugim rečima, naša kriza traži žešće odricanje“, kaže Madžar.

Komentarišući tvrdnju premijera da je stanje javnih finansija najbolje u proteklih deset godina, Madžar upozorava da bi bilo bolje da se ne podižu očekivanja, jer bi to moglo da se vrati kao bumerang ukoliko obećanja ne budu ispunjena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala