Nikolić: Nisam optimista posle razgovora sa Štajnmajerom

© Sputnik / Aleksej Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Srbije Tomislav Nikolić
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da nije veliki optimista posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

Nikolić je rekao da nije optimista jer od njega nije čuo da će poglavlja u pregovorima sa EU biti otvorena ove godine.

Postoje razlike, postoje problemi, ali probleme ćemo rešavati mirnim putem, u dobroj veri, nastojeći da sarađujemo što je moguće više. - Sputnik Srbija
Postoje granice preko kojih Srbija ne može

„Ne mogu da kažem da mi je gospodin Štajnmajer jasno rekao da će pregovaračka poglavlja biti otvorena do kraja godine. Istina, rekao je da misli da će se steći uslovi za to tokom godine“, rekao je Nikolić za Večernje novosti.

Upitan šta konkretno Berlin zahteva od Beograda kad je reč o Kosovu i Metohiji, predsednik je rekao da je to potpuna primena Briselskog sporazuma.

On je istakao da je Štajnmajeru preneo da Briselski sporazum podrazumeva i formiranje Zajednice srpskih opština, i da sporazumom nije predviđeno da se njeno konstituisanje „dovede u vezu sa prištinskim zakonodavstvom, kao ni da bude u skladu sa srpskim“.

Zastave Nemačke i EU - Sputnik Srbija
Berlin traži mirovni sporazum Beograda i Prištine

„Ali, zašto bismo mi odbacili srpsko zakonodavstvo i isključivo se vodili time šta piše u zakonima Prištine? Pa neka i oni promene neki zakon ako već pregovaramo“, kazao je Nikolić.

Na pitanje da li je nemački ministar postavio priznavanje Kosova kao uslov, predsednik Srbije tvrdi da mu je Štajnmajer rekao da „ne postoji nijedan uslov koji se tiče priznanja Kosova i Metohije, a koji utiče na to da ne možemo da otvorimo poglavlja“.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala