Vujović: MMF priznao grešku

© AP PhotoDušan Vujović
Dušan Vujović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni monetarni fond (MMF) sa zadovoljstvom priznaje grešku u prognozi deficita Srbije, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović. On boravi u Vašingtonu na prolećnom zasedanju Svetske banke i MMF-a.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je u razgovoru s najvišim zvaničnicima Svetske banke i Međunarodnog monetnog fonda ocenjeno da je Srbija ostvarila značajan napredak, ali da je potrebno učiniti više na fiskalnoj konsolidaciji.

Aranžman predviđa i podizanje rasta, konkurentnosti i stvaranja zdravog ekonomskog ambijenta - Sputnik Srbija
MMF: Srbija u recesiji i ove godine

„Potpisali smo dva zajma, završavamo ovaj četvorogodišnji period vrlo uspešno i čini mi se da pripremamo jako dobru liniju projekata, koji će biti realizovani u okviru narednog četvorogodišnjeg programa, koji počinje 1. jula“, kazao je Vujović.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da to budu projekti koji podržavaju strukturne reforme, a koje su najvažniji deo reformi u Srbiji.

Komentarišući prognoze MMF-a da bi Srbija ove godine mogla da završi u recesiji, ministar je rekao da je najvažnije da je na makromonetarnom i makrofiskalnom nivou sve u redu.

Dodao je da Fond i dalje upozorava na opasnost, ali da je spreman da napravi reviziju projekcije ekonomskog rasta i da će to još uvek biti u domenu malo iznad nule.

Železara Smederevo - Sputnik Srbija
Železara ucenjuje dobavljače iz Srbije?

„Očekujemo da vidimo kakvi će biti rezultati `Železare Smederevo` sa novim menadžmentom, kakvi će biti rezultati hemijskog kompleksa, Bora i ostalih velikih proizvođača, i kako ćemo završiti privatizacije — 20 plus 70 preduzeća ulaze u kritičnu fazu“, kazao je Vujović.

Ministar je dodao da Srbija „malo kasni“ sa strukturnim reformama.

„Bilo je očekivano da ćemo imati velikih problema, da ćemo imati velike rezerve, zakonskih poteškoć. Recimo, restitucija često sprečava procese, nerešena imovinsko-pravna pitanja, sprečavanja koja usporavaju procese“, rekao je ministar.

Pored Vujovića, delegaciju Srbije na prolećnom zasedanju Svetske banke i MMF-a u Vašingtonu predvodi i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala