Struja od aprila skuplja za 15 odsto

© Foto : Gyulavári CsabaStruja, ilustracija
Struja, ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Deheng Kim izjavio je danas da je dogovor te međunarodne finansijske institucije i premijera Srbije Aleksandra Vučića da struja u Srbiji od aprila poskupi za 15 odsto.

„U memorandumu Vlade Srbije i MMF-a povodom trogodišnjeg aranžmana jasno piše da će struja u ovoj godini poskupeti 15 odsto, a razmotrićemo da li će biti neophodna poskupljenja u narednoj godini“, kazao je on na panelu o strategiji ekonomskog razvoja Srbije na Biznis forumu na Kopaoniku.

Kim je dodao da se Vlada Srbije aranžmanom sa MMF-om obavezala i da će broj zaposlenih u javnom sektoru smanjiti za pet odsto, što, kako je naveo, ne znači da će u tom procentu biti otpušteni zaposleni u tom sektoru.

Međunarodni monetarni fond - Sputnik Srbija
MMF: Srbija pokazala posvećenost reformama

Kako je objasnio, očekuje se da će prirodni odliv, odnosno odlazak u penzije i u druge službe iz javnog sektora, biti 3,5 odsto, a da se u tom sektoru uštede mogu postići i na drugi način, tako da je moguće da ne bude nikakvog otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru.

Kim je istakao da MMF od Srbije ništa ne traži silom, već se zajednički nastoji da se nađu najbolja rešenja za fiskalnu konsolidaciju i podsticanje privrednog rasta.

Komentarišući mogućnost da se zbog dobrih rezultata u budžetu u prvim mesecima ove godine, ublaže mere štednje, Kim je kazao da je preporuka MMF-a da se postignute uštede iskoriste za prevremenu otplatu državnog duga, kao i da se eventualni prihodi od privatizacije takođe koriste za otplatu dugova i investicije.

„MMF nikada ne onemogućava dobre investicije“, rekao je Kim.

Šef Kancelarije Svetske banke (SB) u Srbiji Toni Verheijen rekao je da će finansijska konsolidacija u Srbiji imati smisao samo ako dovede do ekonomskog rasta koji će doprinositi smanjenju siromaštva.

On je najavio da će za nekoliko nedelja SB objaviti analizu problematičnih oblasti u Srbiji i načinima kako da se one poboljšaju.

Dalekovod - Sputnik Srbija
Poskupljenje struje će naterati građane da biraju između hrane i grejanja

Vereheijen je dodao da se slaže sa premijerom Srbije kako nema dovoljno infrastrukturnih projekata na koje bi se iskoristile raspoložive investicije, ali je istakao i da ima projekata za koje su opredeljena sredstva, ali se ne primenjuju.

On smatra da šanse za razvoj poljoprivrede u Srbiji nisu dovoljno iskorišćene i da nekoliko većih javnih preduzeća u Srbiji poput „Srbijagasa“, „Elekroprivrede Srbije“ i „Puteva Srbije“ mogu da doprinesu boljem stanju u javnim finansijama, umesto da koštaju državu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala