Siriza odustaje od predizbornih obećanja, ali Nemačka ne popušta

© AP Photo / Thanassis StavrakisZastave Grčke i EU
Zastave Grčke i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je Grčka spremna da popusti i odustane od nekih predizbornih obećanja Sirize u vezi sa dugovima, Nemačka je odbila predlog Atine za produženje šestomesečnog programa pomoći. Grčka je danas formalno zatražila produženje, a ministri finansija Evrozone o tome će odlučivati sutra.

Grčka je danas formalno zatražila od Brisela produženje programa pomoći za šest meseci. To je, dan uoči sastanka ministara finansija Evrozone koji će o tome odlučivati, glatko odbijeno u Nemačkoj uz obrazloženje da je predlog Atine nedovoljno dobar.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble poručio je da je predlog nedovoljno dobar da bi se uzeo u razmatranje, preneo je Bi-Bi-Si.

Kovanice, pare, novac, - Sputnik Srbija
Gregzit: Od drahme bi mnoge zabolela glava

Šef Evrogrupe Jeroen Dijselblem potvrdio je da je Brisel primio zahtev za „produženje programa pomoći za šest meseci. Detalji zahteva nisu saopšteni, preneo je Frans pres.

U međuvremenu, došlo se i do detalja iz predloga iz kojih se vidi da Grčka nije ponudila nastavak svih oštrih budžetskih rezova i reformi koje je evrozona tražila od 2010. u zamenu za zajmove, a za koje Atina smatra da su uništili privredu zemlje.

Očigledno je da Grčka smatra da je današnji predlog dovoljan za saglasnost ministara finansija 19 članica evrozone na sutrašnjem sastanku u Briselu.

Grčke akcije porasle su za jedan odsto u podnevnom trgovanju dok je indeks Euro Stoks 50 dobio 0,15 odsto.

Zvaničnik Vlade u Atini rekao je da bi novim predlogom bio obezbeđen zaštitni kišobran za (grčki) bankarski sistem.

On je rekao da će odmah biti pokrenute reforme protiv utaje poreza i korupcije, dok će biti i mera za oživljavanje privrede.

Kao mogući ustupak evrozoni, zvaničnik je nagovestio da Atina odustaje od predizbornog obećanja Sirize o zahtevu za otpis većeg dela od 320 milijardi duga, ali da Atina želi duži period za otplatu duga i manje kamatne stope.

EU i Grčka - Sputnik Srbija
Grčka treba da izađe iz EU

EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond dali su Atini rok do petka da podnese zahtev za produženje postojećeg programa pomoći koji ističe 28. februara, a kojim Grčka dobija finansijsku pomoć svojih partnera u zamenu za sprovođenje reformi.

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis izjavio je da će grčki zahtev za produženje zajma od drugih članica evrozone biti tako formulisan da će biti prihvatljiv i za Atinu, i za međunarodne kreditore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala