- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sankcije ruskom mediju: piše se SAD, a čita - SSSR

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaTV bez signala
TV bez signala - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2024
Pratite nas
Ako je „Rasija sevodnja“ uspela da okrene američku javnost protiv sopstvene političke i vojnoindustrijske elite oko rata protiv Rusije, uprkos moćnoj američkoj propagandno-medijskoj mašineriji mejnstrim medija, onda se radi o ogromnom uspehu. Međutim, Rusija nema nikakve veze sa tim što se Amerikanci protive ratu u Ukrajini.
Američke sankcije protiv medijske kuće „Rasija sevodnja“ su akrobatika američkih institucija, nekada velikih, a sada upregnutih u napore za opravdavanje, zaštitu i produžetak američke dominacije u svetu, ocenjuje nekadašnja predsednica Udruženja novinara Srbije, kolumnista Ljiljana Smajlović.
Ako je tačno da RT i Sputnjik u Americi imaju toliki uticaj da je potrebno da budu zabranjeni, postavlja se pitanje kako je moguće da je najveću svetsku silu, koja raspolaže resursima kulturološke, vojne, ekonomske i svake druge dominacije kao nijedna druga nacija u istoriji, potkopa neki rival.

Piše se SAD, a čita se SSSR

Prema njenim rečima, svedoci smo jedne apsurdne inverzije – u Drugom hladnom ratu, koji trenutno traje, SAD su se pretvorile u Sovjetski savez.
„Za vreme prošlog Hladnog rata, Amerikanci su uvek mogli da čitaju sovjetske državne medije i imali su uvid u ono što govore sovjetski lideri. (Američki) Vrhovni sud je smatrao da je pitanje pristupa informacijama iz inostranstva pitanje američkog prava po Prvom amandmanu. A sada nam Amerikanci sugerišu da se RT svuda ugasi, jer on narušava podršku ratu koji NATO vodi u Ukrajini. To je takvo izvrtanje, kao da se sve okrenulo naopačke“, objašnjava ona.
Ono što je, kako naša sagovornica kaže, zabavno u optužbama koje američki zvaničnici iznose protiv RT-ja i Sputnjika je to što se kroz njih provlači scenario koji je identičan scenariju koji Amerikanci koriste kada utiču na tuđe izbore. Vašington je na takav način pokušao da utiče i na raspoloženje u Rusiji, ali bez uspeha. Isto bi, smatra Smajlovićeva, prošla i Rusija da zaista pokuša da utiče na američke izbore.
„Reč je o prevelikim državama, tako da sve i da postoje ruski napori da u SAD urade ono što Amerikanci rade u drugim državama, mislim da bi bili osuđeni na istu vrstu neuspeha na koji su bili osuđeni američki napori da okrenu rusku naciju protiv Putina“, napominje ona.

Amerikancima nisu potrebni ruski mediji da bi bili nezadovoljni svojom zemljom

Scenario po kome su ruski mediji krivi za situaciju u Americi već smo gledali 2016, kada je Donald Tramp, pošto je pobedio na predsedničkim izborima, optužen da je bio „mandžurijski kandidat“ koga je Amerikancima podmetnuo Vladimir Putin. Ova kampanja trajala je četiri godine i propala je pošto je američki specijalni tužilac, nakon potrošenih 40 miliona dolara rekao da za to nije našao nikakve dokaze.
„Imam utisak, pošto vidim da se američki istražitelji i ministri spoljnih poslova i pravde pozivaju na rusko mešanje u američke izbore, da se američka elita plaši da bi Tramp mogao ponovo da postane predsednik i da su unapred počeli da pripremaju novu kampanju delegitimizacije iz koje bi trebalo da se ruši Tramp i njegova administracija“, kaže Smajlovićeva.
Međutim, razlozi zbog kojih je Tramp pobedio 2016. su američki i treba ih tražiti unutra američkog društva – isto to važi i sa američkom podrškom Ukrajini, koja se, prema rečima naše sagovornice kruni – ona postoji među američkom politikom i vojnoindustrijskom elitom, ali među građanima ona pada, jer sve više građana shvata da se zapravo ne radi o podršci Ukrajini, nego podršci trajanju rata u nedogled, onom što američki političari nazivaju „krvarenjem Rusije“.
„Stoga, pošto je stepen podrške ratu manji u naciji nego u vrhu nacije, sankcije ruskim medijima deluju kao opravdanje, objašnjenje ili racionalizacija, pokušaj da se to objasni činjenicom da su se Rusi infiltrirali u američku demokratsku javnost, dezinformisali je i delom je okrenuli protiv Ukrajine“, smatra Smajlovićeva.
Ipak, bez obzira na to što je Amerikancima ukinuta „druga strana“ u medijima, građani SAD postaju sve skeptičniji u pogledu američke spoljne politike, i to nema mnogo veze sa naporima ruskih medija. Ipak, treba razumeti zašto državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za pravdu Meri Garland vole da misle to nije manjkavost njihove propagande, da to nisu problemi njihovih stavova, već da je problem u tome što se neka „zla sila“ maligno meša sa strane, zaključuje ona.
Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2024
RUSIJA
Američki mediji: Televizija RT odigrala ključnu ulogu u formiranju proruskog stava u vezi sa Ukrajinom
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala