- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Popović: Američke sankcije medijskoj grupi „Rusija sevodnja“ ─ globalni udar na slobodu govora

© Sputnik / Lola ĐorđevićNenad Popović
Nenad Popović  - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2024
Pratite nas
Uvođenje američkih sankcija medijskoj grupi „Rusija sevodnja“ predstavlja globalni udar na slobodu govora i slobodu medija, izjavio je za agenciju RIA Novosti ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju Nenad Popović.

„Ovo je apsolutno skandalozna i politički uslovljena odluka. Sjedinjene Američke Države mnogo govore o demokratskim vrednostima čiji je jedan od temelja sloboda govora i mogućnost da predstavnici medija, uključujući i opozicionih, slobodno obavljaju svoje profesionalne aktivnosti. Ali zapravo, kao što vidimo, slika je potpuno drugačija“, rekao je Popović.

On je primetio da SAD jednostavno ne žele da čuju drugo gledište, a njihov egocentrizam prevazilazi sve granice.
„Najgore je što svojim građanima uskraćuju pristup alternativnim izvorima informacija i time krše njihova prava. Kao što znate, kod nas u Srbiji, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, zvanično rade najrazličitiji mediji i oni nemaju nikakva ograničenja. Ruski mediji iznose svoje gledište, gledište Rusije o najvažnijim događajima koji se dešavaju u svetu, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne. Stoga naši građani sami biraju iz kojih izvora dobijaju informacije“, rekao je Popović, ističući da to ispunjava osnovne vrednosti svakog modernog demokratskog društva.
Popović, koji je kopredsedavajući rusko-srpske međuvladine komisije za naučnu, tehničku i ekonomsku saradnju, u novembru 2023. godine stavljen je na sankcioni spisak SAD.
Sjedinjene Američke Države su u sredu uvele sankcije medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, RIA Novosti, RT, Sputnjiku, Raptliju. Nove sankcije uvedene su i glavnoj urednici medijske grupe Margariti Simonjan i najvišem vrhu ovog TV kanala.
Zgrada međunarodne novinske agencije Rusija sevodnja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2024
RUSIJA
„Žele da se reše neprijatne istine“: Ruski ambasador o novim sankcijama SAD protiv Sputnjika i RT
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala