- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Žestok udar sa levice: Hoće li Makron biti smenjen?

© Tanjug / Alain Jocard, Pool via APEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2024
Pratite nas
Inicijativa partije Nepokorena Francuska Žan Lik Melanšona o opozivu francuskog predsednika Emanuela Makrona teoretski ima šanse da prođe, ali su te šanse veoma male, smatra dr Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
Čelnici krajnje levičarske partije Nepokorena Francuska najavili su da će francuskom parlamentu podneti zahtev za opoziv predsednika države Emanuela Makrona, ukoliko on ne imenuje Lusi Kaste iz te stranke za premijerku.

Nepokorena Francuska traži opoziv Makrona

Nepokorena Francuska je u tekstu objavljenom u francuskom nedeljniku „Tribun dimanš“ optužila Makrona za „institucionalni udar protiv demokratije“, jer je odbio da prihvati rezultate parlamentarnih izbora održanih u julu.
Nepokorena Francuska ističe da Makron „mora da zna da će sva ustavna sredstva biti upotrebljena da bi se on svrgnuo sa funkcije“ i ocenjuje da francuski predsednik želi da imenuje premijera „ne uzimajući u obzir rezultat poslednjih parlamentarnih izbora koje je izgubio nakon poraza na evropskim izborima“.

Podeljena levica „igra“ za Makrona

Sigurno je da nakon završetka Olimpijskih igara i neke vrste primirja kog je zatražio Makron dolazi period u kom će pritisci na njega biti veoma intenzivni, pre svega od onih koji su osvojili najviše mesta u francuskom parlamentu, kaže Mitić za Sputnjik.
Međutim, problem je u tome što je levičarska koalicija koja je osvojila najviše mandata prilično podeljena, i ideološki ali i afinitetima prema Makronovoj politici centrizma, dodaje Mitić.
„Postoje velike razlike između Melanšona koji svakako želi da što pre dođe do jednog rezultata koji bi definitivno eliminisao 'makronizam' i dodatno oslabio Makrona, bez obzira da li bi to dovelo do njegove ostavke ili impičmenta, a sa druge strane imamo u toj koaliciji i vrlo snažnu Socijalističku partiju, koja je doduše slabija od Melanšonove, ali koja često zna da flertuje sa idejama Makrona. Zbog toga smo videli da ovu inicijativu Melanšonove partije nisu podržali iz Socijalističke partije, odnosno njen lider Olivije For“.

Razbijanje levice – tradicionalna Makronova manipulacija

Ali to ne znači da će Makronova ideja da u potpunosti razbije koaliciju levice uspeti, iako on radi na tome i vidi se da je njegov cilj da imenuje premijera koji bi napravio otklon od onoga što naziva ekstremnom levicom i desnicom, a koje su, u suštini, pobednice izbora, dodaje Mitić.
Makron želi da od Melanšona otcepi deo levičarske koalicije i tu računa na deo Socijalističke partije, Zelenih i Republikanaca ne bi li sa svojom koalicijom „napravio nešto što bi bilo u tradiciji njegovih manipulativnih delovanja“, smatra Mitić.
Tako bi u velikoj meri potpuno negirao ono što su pravi rezultati parlamentarnih izbora koji su pokazali izuzetno snažno odbacivanje njegove politike i sa leve i sa desne strane, ističe Mitić.
„Ta inicijativa ima određene šanse da prođe ukoliko bude prihvaćena i od drugih. Po reakcijama koje smo videli do sada i iz te levičarske koalicije, i po ćutanju Nacionalnog okupljanja, može da deluje da ova konkretna inicijativa možda nema velike izglede da uspe. U ovom trenutku ona je možda više neka vrsta pritiska na Makrona da odobri predlog da Lusi Kaste koja je kandidatkinja koju je predložila Melanšonova partija, bude izabrana za premijera.“

Makron kupuje vreme

Makron je odbacio tu inicijativu pre nekoliko nedelja, međutim i kod Melanšonove partije i kod Zelenih Lusi Kaste i dalje stoji kao glavni kandidat, tako da je sada očigledno da će Makron nastaviti da kupuje vreme, smatra Mitić.
Makron sada govori da neće biti novog premijera i formiranja nove vlade pre Paraolimpijskih igara i verovatno je namera tih stalnih odlaganja da se uruši koalicija levice i da se onda progura neki kandidat za premijera koji bi bio najbliži njegovoj politici, dodaje Mitić.
„Makron sada pokušava da sačuva kontinuitet sopstvene politike. Uprkos tome što je Nacionalno okupljanje dobilo devet miliona glasova, levičarska koalicija sedam, a on samo šest, Makron misli da je njegova politika ta koja bi trebalo da opstane i da osnaži njegov pokret pred predsedničke izbore za par godina. Dakle, reč je o još jednoj vrsti političke manipulacije Makrona na šta smo navikli, i ostaje da se vidi koliko će snažan biti pritisak na njega u narednih nekoliko nedelja.
Inicijativa Melanšonove partije je svakako jedan korak koji jeste snažan, ali koji u ovom trenutku ima ograničene domete, pre svega zbog nedostatka podrške ostalih partnera u levoj koaliciji, dodaje Mitić.

Procedura za opoziv napravljena da bude teško dostižna

Ukoliko bi se i stekli uslovi da se pokrene opoziv Makrona, ta procedura nije jednostavna i sastoji se od nekoliko koraka. Prvo bi trebalo proći kroz administrativnu proceduru koja zahteva podršku dve trećine poslanika, a posle toga se ulazi u političku proceduru, odnosno glasanje, objašnjava Mitić.
Reč je o proceduri koja je namerno napravljena da bude teška za dostizanje i zbog toga je njen uspeh jako neizvesan bez snažne političke podrške sa obe strane političkog spektra, ističe Mitić.
„Naravno, u slučaju da to teoretski uspe, bio bi to razarajući udarac i za Makronovu politiku i generalno i za samu Evropsku uniju. Međutim, mislim da bi trebalo da budemo oprezni oko toga koji su realni dometi ovakve inicijative u ovom trenutku. Što naravno ne znači da, ukoliko Makron nastavi da iritira celokupnu javnost i ukoliko nastavi da sa svojom politikom odlaganja i manipulisanja i levice i desnice, nije isključeno i da unutar Socijalističke partije dođe do pritisaka na samo rukovodstvo da pojača ne samo kritiku, već i pretnje prema Makronu.“
Osim toga, ostalo bi da se vidi da li je desnica spremna da podrži inicijativu koja dolazi od ideološkog protivnika, iako u neku ruku i Melanšon i Nacionalno okupljanje imaju jednog zajedničkog neprijatelja, a to je makronizam, zaključio je Mitić.
Pogledajte i:
Žan Lik Melanšon - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
SVET
Kuda ide „Melanšonova Francuska“? Protiv NATO i nezavisnog Kosova – pada zapadna kula od karata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala