- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kuda ide „Melanšonova Francuska“? Protiv NATO i nezavisnog Kosova – pada zapadna kula od karata

© Tanjug / AP Photo/Thomas PadillaŽan Lik Melanšon
Žan Lik Melanšon - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
Pratite nas
Za razliku od globalističkih levičara koji pripadaju Socijalističkoj internacionali, pobednik drugog kruga izbora u Francuskoj Žan Lik Melanšon je pravi levičar starog kova, mogao bi se opisati kao neko ko je između socijaliste i komuniste, uvek protiv NATO imperijalizma.
To za Sputnjik kaže diplomata Vladimir Kršljanin, potpredsednik Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umetnosti i kulture i koordinator Inicijativnog odbora Srpsko-ruskog bratstva uz napomenu da je Žan Lik Melanšon stariji čovek zbog čega je pobeda u drugom krugu francuskih izbora njegova politička labudova pesma i životna istorijska šansa.

Protiv NATO agresije i nezavisnost tzv. Kosova

U koaliciji Novi narodni front nalaze se i socijalisti i komunisti i zeleni, a njenog lidera Melanšona bismo u Zapadnoj Evropi mogli uporediti samo sa Džeremijem Korbinom koji je svojevremeno talasom kleveta eliminisan sa čela britanskih laburista, smatra Kršljanin.
„Melanšon koji je još 1999. osudio NATO agresiju na našu zemlju kao i proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova i sve negativne posledice zapadne imperijalističke politike, našao se na čelu jedne grupacije koja zahteva promenu. Mogli bismo očekivati da će njegova vlada, ako se konstituiše i održi neko značajnije vreme, moći da izvede Francusku iz vojne strukture NATO, kao što je bilo u vreme Šarla De Gola ali i da uspostavi dijalog i pregovore sa Rusijom u cilju smirivanja konflikta u Ukrajini i radi izgradnje novog sistema bezbednosti u Evropi“.

Zapadna politika ruši se kao kula od karata

Prema Kršljaninu, rezultati drugog kruga izbora u Francuskoj pokazali su da se sadašnja zapadna politika, koja je patološki produkt sticaja negativnih okolnosti i interesa, ruši kao kula od karata.
Ako Melanšon postane francuski premijer, a u ovom času se ne vidi druga mogućnost, u Francuskoj će nestati agresivne NATO politike u odnosu na Rusiju, ali i na Srbiju, smatra Kršljanin.
„Sticajem političkih okolnosti, zbog sveopšteg straha u vezi sa mogućnošću da desnica, koju personifikuje Lepenova, dođe na vlast, došlo je do neformalne saradnje između preostale dve grupacije. Odnosno, njihovi glasači su glasali za drugog kandidata, protivnika kandidata Lepenove i to je bio jedan od razloga zbog kog se desnica koja je vodila u prvom krugu našla na trećem mestu posle drugog. Međutim, sve tri grupacije su međusobno vrlo konfrontirane i suprotstavljene i teško je zamisliti drugu vrstu saradnje izuzev te da Makronov režim toleriše manjinsku vladu Novog narodnog fronta.“

Bez koalicije „za lepši svet“

Bilo bi lepše za ceo svet kad bi došlo do saradnje levice i desnice, međutim realne prilike i politička tradiciju u Francuskoj su takvi da to u ovom času izgleda nemoguće, zaključio je Kršljanin.
Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front predvođena Žan Lik Melanšonom.
Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora, na opšte iznenađenje, Novi narodni front je preuzeo prvo mesto, osvojivši između 180 i 215 mesta u parlamentu.
Iza njih je koalicija oko Emanuela Makrona sa između 150 i 180 mesta, a na trećem mestu su Nacionalno okupljanje Marin Le Pen i saveznici sa između 120 i 150 mesta. Republikanci i razni desničari bi sakupili između 60 i 65 mesta. Ostali su osvojili 10 mesta.
Rusija ne gaji posebnu nadu za poboljšanjem odnosa sa Francuskom nakon rezultata parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Pogledajte i:
Francuzi u centru Pariza posle objavljivanja rezultata drugog kruga parlamentarnih izbora. - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
SVET
Koji su mogući scenariji za formiranje vlasti nakon izbora u Francuskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala