Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropa pogazila sve vrednosti na Kosovu, a seti ih se samo kad je žulja Rusija

© Foto : Ustupljeno SputnjikuAleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev
Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2024
Pratite nas
Poseta potpredsednika vlade Aleksandra Vulina Moskvi bila je samo povod da EU još jednom reaguje i „podseti“ Srbiju da treba da se uskladi sa „evropskim vrednostima“. Pravi razlog za reakciju je, zapravo, to što Briselu smeta što u Evropi postoji jedan narod koji nije pristao na širenje antiruske histerije.
Ovako dr Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije komentariše saopštenje Brisela povodom Vulinove posete Moskvi.
Ni ovaj put Brisel nije zaboravio da podseti da održavanje veza sa Rusijom nije kompatibilno sa vrednostima EU i procesom pridruživanja.

EU verna – dvostrukim standardima

Međutim, gde su se evropske vrednosti dele kada je u pitanju Kosovo i Metohija, pita se Petrović, ali i drugi Sputnjikov sagovornik, politički analitičar Stevica Deđanski.
Petrović, podsećajući da Srbija i Republika Srpska ne pristaju da uvedu bilo kakav oblik sankcija Rusiji, smatra da se radi o dvostrukim standardima, na šta je srpski narod u poslednjih trideset godina navikao kada se radi o EU.
„Naše rukovodstvo bilo je izričito i jasno po pitanju onoga što EU naziva harmonizacijom naše spoljne i bezbednosne politike sa njihovom, da o tome možemo razgovarati onog momenta kada Srbija dobije tačan datum i čvrsto, konkretno obećanje da ćemo biti punopravna članica EU. Sve do tada, mi smo zemlja koja vodi svoji nezavisnu spoljnu politiku jer ne pripadamo ni jednom političkom ili vojnom bloku“, decidan je on.

Nisu evropske nego "briselske vrednosti"

Deđanski se, pak, pita da li su evropske vrednosti pucanje na srpsku decu kada proslavljaju Badnji dan.
„Samo to jedno pitanje i kada budu imali odgovor na njega, možemo dalje da pričamo. Njihove vrednosti su njihove vrednosti i ne mislim da se radi čak ni o evropskim vrednostima, to su briselske vrednosti. U Evropi ima sve više i lidera i zemalja koje ne žele da dele te briselske vrednosti“, ocenjuje naš sagovornik.
Mi smo odabrali da idemo evropskim putem, ali na tom putu sarađujemo i sa našim prijateljima, dodaje on.
„Pokazalo se da su nam najbolji prijatelji Rusija, to znamo odavno, a u poslednje vreme i Kina. To što se to nekome u Briselu ne sviđa, njihov je problem. Ali, kada budu rešili da zaštite deo naše teritorije ili da nam ne otimaju Republiku Srpsku, moći ćemo da kažemo da je i Brisel na ispravnoj poziciji koja je po međunarodnom pravu“, kategoričan je Deđanski.
Dok Brisel ne promeni stav o Kosovu i Metohiji, Srbija ne da ima pravo, nego ima obavezu da štiti svoje nacionalne interese održavajući srdačne odnose sa svojim prijateljima, zaključuje on.
Podsećamo, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, boravio je u poseti Moskvi, gde je imao susrete sa najvišim zvaničnicima Ruske Federacije, među kojima su sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu, šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Sergej Civiljov, kao i prvi potpredsednik ruske vlade Denis Manturove.
Aleksandra Vulin i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2024
SRBIJA
Vulin kod Lavrova: Imamo mnogo planova - hoće da ih osujete
Aleksandar Vulin i Denis Manturov - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2024
EKONOMIJA
Vulin sa članovima ruske Vlade: Ekonomski odnosi sa Rusijom od značaja za Srbiju
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala