Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vulin kod Lavrova: Imamo mnogo planova - hoće da ih osujete

© Foto : Ustupljeno SputnjikuAleksandra Vulin i Sergej Lavrov
Aleksandra Vulin i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2024
Pratite nas
Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Moskvi, sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom. Lavrov je tom prilikom kazao da Moskva visoko ceni odlučnost rukovodstva Srbije da se suprotstavi pokušajima Zapada da organizuje obojenu revoluciju u zemlji.
„Zapad je sa različitim stepenom uspeha praktikovao obojene revolucije u Gruziji i Ukrajini. Sada se nešto slično dešava u Moldaviji. Nedavno je preduzet novi pokušaj da se isto uradi i u Srbiji. Cenimo odlučnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i čitavog njegovog tima da se suprotstave tim pokušajima, da odbrane one principe koji iritiraju Zapad, kao i pokušajima koji imaju za cilj da na svaki način potkopaju nameru Vučića da održi jedinstvo srpskog naroda. Svesrpski sabor je pokazao da to u potpunosti odgovara interesima Srba u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Politiku koju predsednik Srbije zastupa po pitanju Kosova, zahtevajući striktno sprovođenje rezolucija Saveta bezbednosti UN, koju Zapad ignoriše i pokušava da poništi i na svaki način povlađuje prištinskom režimu, omalovažavajući legitimne interese Srba“, rekao je Lavrov.
On je dodao da je u okviru posete Vulina planiran sadržajan program. On odražava oblasti saradnje koje su prioritet za rukovodstvo i vlade Rusije i Srbije, interese naroda obe zemlje.
„Imamo mnogo planova u našim bilateralnim odnosima. Hoće da ih osujete. Siguran sam da su redovni kontakti naših rukovodilaca, premijera, zamenika premijera, uključujući Vas, dragi Aleksandre, odnosi među ministarstvima spoljnih poslova i skupštinama formirali i nastavljaju da jačaju čvrste temelje koji odgovaraju interesima naših naroda“, dodao je šef ruske diplomatije.
Lavrov je podsetio da su predsednici Narodne skupštine Srbije Ani Brnabić i ministru spoljnih poslova Marku Đuriću upućeni pozivi da posete Rusiju.
„Bilo bi nam drago da ih vidimo ovde“, rekao je šef ruske diplomatije.
Lavrov je takođe rekao da je „važno razvijati saradnju u svim oblastima, posebno kada su prirodni odnosi među državama koje žele da sarađuju izloženi napadima bez presedana onih koji bi da ideologiziraju svu svetsku politiku, da je podrede 'pravilima' koje piše kolektivni Zapad, a koja imaju za cilj očuvanje hegemonije“.
Kako je naknadno saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, strane su na sastanku potvrdile zajedničku orijentisanost na održavanje ritmičnog političkog dijaloga i realizaciju perspektivnih, obostrano korisnih projekata.
Konstatovano je da dve zemlje imaju identičan pristup rešavanju kosovskog problema na osnovu rezolucije SB UN 1244 uz tesnu koordinaciju diplomatskih napora u cilju zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije uz potpuno poštovanje prava srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.
Razgovarano je i o aktuelnim aspektima situacije na Balkanu.
„Istaknuta je potreba nastavka zajedničkog rada u interesu jačanja bezbednosti i stabilnosti, suprotstavljanja pokušajima destruktivnog spoljnog mešanja u regionalna pitanja“, navodi ruska strana.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuAleksandra Vulin i Sergej Lavrov
Aleksandra Vulin i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2024
Aleksandra Vulin i Sergej Lavrov

Vulin: Rusija svoju podršku nikad nije uslovljavala ili ucenjivala

Vulin i Lavrov su se saglasili da je bilateralna saradnja Srbije i Rusije veoma dobra i da se razvija na svim nivoima, prvenstveno zahvaljujući prijateljskim i srdačnim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Istakli su da su obe zemlje zainteresovane za dalje unapređenje srpsko-ruskog strateškog partnerstva.
Potpredsednik Vulin je ponovio da je ponosan što Srbija nije deo antiruske histerije i što nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.
Zahvalio se Rusiji i ministru Lavrovu na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nesebičnoj podršci u borbi srpskog naroda protiv rezolucije o Srebrenici.
Vulin je istakao da Rusija za svoju bezrezervnu podršku Srbiju nikada nije uslovljavala ili ucenjivala, i da je naša zemlja, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, zahvalna zbog toga i da ne zaboravlja vekovno prijateljstvo naša dva naroda.
Potpredsednik srpske vlade i ruski šef diplomatije razmatrali su i modele i mehanizme uspostavljanja saradnje Republike Srbije sa organizacijom BRIKS.
Lavrov je na sastanku napomenuo i da Zapad pokušava da uništi kanonsko pravoslavlje.
„Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva zajedno sa drugim bratskim crkvama aktivno brane svoja prava i ideale, zajedničke za sve svetske religije koje sada pokušavaju da zamene sa 'neoliberalnim vrednostima'“, rekao je Lavrov, prenosi rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
On je na kraju poručio da situacija u svetu zahteva još veće jedinstvo onih koji štite principe Povelje UN u celini, a ne selektivno samo u delovima koji su potrebni Zapadu kako bi opravdao svoju agresivnu politiku.
Posle zvaničnog razgovora ministar inostranih poslova RF Sergej Lavrov je priredio svečani ručak za potpredsednika srpske Vlade Aleksandra Vulina.
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin boravi u radnoj poseti Rusiji od 12. do 15. avgusta.
Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2024
SRBIJA
Vulin sa Patruševim: Dalje unapređenje strateškog partnerstva Srbije i Rusije
Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2024
RUSIJA
Šojgu se sastao sa Vulinom i poslao važnu poruku Srbiji
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala