- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj: Naredni ministarski sastanak EU umesto u Budimpešti biće održan u Briselu

© Tanjug / AP Photo/Geert Vanden WijngaertŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2024
Pratite nas
Naredni sastanci ministara spoljnih poslova i odbrane zemalja članica Evropske unije biće održani u Briselu, a ne u Budimpešti zbog stava Mađarske u vezi sa ratom u Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
Govoreći nakon ministarskog sastanka u Briselu, Borelj je rekao da je tu odluku doneo nakon što je većina ministara navela da se protivi potezima Mađarske od kako je 1. jula preuzela predsedavanje Savetom EU.
On je naglasio da je saslušao mišljenja svih zemalja EU, ali „ispostavilo se da nije moguće postići zajednički stav: jedni su hteli da idu u Budimpeštu kao da se ništa nije dogodilo, drugi su hteli da idu u Brisel, a treći su predlagali da se pronađe srednja varijanta“.
Borelj je naveo da većina ministara takođe želi da Mađarska snosi „simbolične“ posledice nakon što je mađarski premijer Viktor Orban otputovao u Moskvu na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u okviru, kako je sam nazvao, mirovne misije za Ukrajinu, a bez podrške ostalih članica EU.
„U skladu sa svojim pravom da odredim mesto održavanja sastanka, odlučio sam da pošto 25 (od ukupno 27) zemalja EU osuđuje stav Mađarske, moramo poslati signal da ponašanje Mađarske, koje podriva jedinstvo spoljne politike EU, mora imati zvanične posledice. Odlučio sam da sazovem sledeći sastanak ministara spoljnih poslova i odbrane u Briselu posle letnje pauze“, naveo je Borelj.
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2024
REGION
Sijarto: Mađarska blokirala predlog da se sastanak šefova diplomatija EU održi u Ukrajini
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala