- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sijarto: Mađarska blokirala predlog da se sastanak šefova diplomatija EU održi u Ukrajini

© Sputnik / Lola ĐorđevićMađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2024
Pratite nas
Mađarska je protiv prenošenja neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Ukrajinu i smatra to pogrešnim, izjavio je ministar spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto kao odgovor na predlog koji je iznela Poljska na sednici šefova diplomatije EU da se neformalan sastanak spoljnopolitičkih resora EU umesto u Budimpešti održi u Ukrajini.
„Bilo je onih koji su mislili da se će strašno osvetiti Mađarskoj i predložili su da se sastanak ministara spoljnih poslova održi u Ukrajini. Za saziv sednice šefova diplomatija EU potrebna je jednoglasna saglasnost. Rekao sam da nezavisno od toga što je Mađarska jedan od kandidata, mi nismo saglasni sa tim i uopšte ne smatramo ispravnim da se sednica održava van granica EU“, istakao je Sijarto za TV M1.
Diplomata je naglasio da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj ranije predložio da se neformalan sastanak ne održi u Budimpešti zbog poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji i Kini, već u Briselu.
Sijarto je takvo ponašanje nazvao „detinjastim“.
Prema njegovim rečima Mađarskoj „nije mnogo bitno“ hoće li se sastanak održati u Budimpešti.
Sijarto je takođe istakao da na sednici šefova diplomatija EU nije iznet nijedan dokaz da je mađarski premijer Viktor Orban, navodno, zloupotrebio predsedavanje u EU i postupao u njeno ime, prilikom poseta Moskvi i Pekingu u okviru mirovne inicijative o Ukrajini.
Istovremeno, ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski potvrdio je novinarima u Briselu da je Poljska predložila da se sednica saveta EU za spoljne poslove održi u Ukrajini, ali da je Mađarska blokirala takvu odluku.
Prema njegovim rečima, on je želeo da se sastanak održi u Zapadnoj Ukrajini, na primer u Lavovu.

Mađarska i Slovačka obratile se EK zbog obustave Kijeva tranzita ruske nafte preko Ukrajine

Pored toga, mađarski ministar je objavio da su Budimpešta i Bratislava su zatražile konsultacije sa Kijevom uz posredništvo Evropske komisije (EK) zbog toga što je Ukrajina obustavila transport ruske nafte.
„Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine. Prema njegovim rečima, oni nisu zabranili transport nafte, ali to nije istina. EK ima tri dana da ispuni naš zahtev, nakon toga ćemo predmet predati sudu“, prenosi Sijartovu izjavu agencija „Rojters“.
Sijarto je mađarskim novinarima za TV M1 rekao da obustava tranzita nafte iz Rusije u zemlje Evropske unije preko Ukrajine predstavlja kršenje sporazuma Kijeva i EU o udruživanju sa unijom.
„Konkretno, radi se o tački prema kojoj Ukrajina ne može da narušava isporuke energenata u zemlje EU preko njene teritorije“, naglasio je zvaničnik.
Mađarski ministar je dodao da su isporuke nafte kompanije „Lukoil“ obustavljene već nekoliko nedelja.
Prethodno, slovački predsednik Peter Pelegrini izjavio je da se Slovačka neće pridružiti bojkotu predsedavanja Mađarske u Evropskoj uniji nakon poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi i Pekingu, jer smatra da nezavisna zemlja ne treba da bude kažnjena zbog težnje ka dijalogu.
Ranije je slovački premijer Robert Fico izjavio da se predstavnici Slovačke u organima EU neće saglasiti sa kažnjavanjem Budimpešte zbog Orbanovih poseta Moskvi i Pekingu.
Prethodno, poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na pismo 63 poslanika šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.
Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala