- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kina spremna da sarađuje sa Mađarskom na rešavanju ukrajinskog sukoba

© Sputnik / Ilya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaKina
Kina - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2024
Pratite nas
Kina je spremna da sarađuje sa Mađarskom kako bi doprinela razvoju situacije u Ukrajini u pravcu političkog rešavanja, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u telefonskom razgovoru sa ministrom za spoljne poslove i spoljnoekonomske veze Mađarske Petrom Sijartom.

„Peking je spreman da sarađuje sa Budimpeštom u cilju prikupljanja što više snaga za podršku mira, kako bi bilo više racionalnih glasova kojima bi se doprinelo razvoju situacije (u Ukrajini) u pravcu političkog rešavanja“, rekao je Vang, a saopštilo je kinesko Ministarstvo.

Vang Ji je takođe istakao da je „trenutno najhitnija stvar i realan cilj doprinošenje što skorijem smirivanju situacije u Ukrajini, a takođe da sve strane što je moguće pre postignu konsenzus u apsektima kao što su sprečavanje proširenja fronta, eskalacija borbenih dejstava i provokacija, kao i stvaranje uslova za prestanak vatre i obnavljanje mirovnih pregovora“.
Kinesko Ministarstvo je potvrdilo da je Sijarto izneo svom kineskim kolegi stavove Mađarske o ukrajinskoj krizi i nedavne napore Budimpešte po ovom pitanju.
Ističe se da je Sijarto nazvao Kinu „važnom snagom u podršci i promovisanju mira“.
„Mađarska strana je spremna da sarađuje sa Kinom radi sprečavanja širenja i eskalacije sukoba i stvaranja uslova za političko rešavanje situacije“, naglasio se mađarski ministar.
Prethodno, mađarski premijer Viktor Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju, Kinu i Vašington u okviru svoje mirovne misije i napora za rešavanje ukrajinskog sukoba. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.
Ministarstvo spoljnih poslova Kine, Peking - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
SVET
Peking: Nastavićemo da promovišemo političko rešenje ukrajinske krize
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala