- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking: Nastavićemo da promovišemo političko rešenje ukrajinske krize

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo spoljnih poslova Kine, Peking
Ministarstvo spoljnih poslova Kine, Peking - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
Pratite nas
Kina će nastaviti da radi sa međunarodnom zajednicom, čineći neumorne napore da promoviše političko rešenje ukrajinske krize, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova za Sputnjik.
„Obratili smo pažnju na odgovarajuće poruke u vezi sa ukrajinskim pitanjem. Kina je uvek držala objektivnu i pravednu poziciju i odlučno je i aktivno doprinosila mirovnim pregovorima“, navodi se u saopštenju Ministarstva na pitanje da prokomentariše izjave ruskog predsednika.
U kineskom Ministarstvu su podsetili da je Kina u februaru 2023. godine objavila stav o političkom rešenju ukrajinskog sukoba koji uključuje 12 tačaka, uključujući poštovanje suvereniteta, početak mirovnih pregovora i ukidanje jednostranih sankcija. Takođe, u maju ove godine Kina i Brazil zajednički su objavili konsenzus u šest tačaka o političkom rešavanju ukrajinske krize koji je dobio pozitivne povratne informacije od više od 100 zemalja.
„Kina će nastaviti da radi sa međunarodnom zajednicom, čineći neumorne napore da promoviše političko rešenje ukrajinske krize“, ističe Ministarstvo.
Istovremeno, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na pitanje da li bi Peking bio spreman da obezbedi platformu za dijalog Moskve i Kijeva ako se strane saglase da otpočnu mirovne pregovore.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.

O globalnoj bezbednosti

U Ministarstvu su istakli i da je Kina spremna da sarađuje zajedno sa Rusijom i celokupnom međunarodnom zajednicom na realizaciji koncepta zajedničke i održive bezbednosti.
„Kina i Rusija, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i velike sile u razvoju, snose važnu odgovornost za održavanje međunarodne i regionalne bezbednosti i stabilnosti“, naveli su u kineskom Ministarstvu na zahtev da prokomentarišu inicijativu ruskog predsednika.
Napominje se da je „Kina spremna da radi sa međunarodnom zajednicom, uključujući Rusiju, na promovisanju implementacije Globalne bezbednosne inicijative, primeni koncepta zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti, radi na tome da se legitimni bezbednosni interesi svih zemalja uzmu u obzir na izbalansiran način, i za mirno rešavanje nesuglasica i sporova između zemalja kroz dijalog i konsultacije“.
Ranije je ruski predsednik, govoreći na sastanku sa rukovodstvom ruskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavio da je došlo vreme da se razgovara o garancijama kolektivne bezbednosti u Evroaziji i smanji prisustvo vanregionalnih vojnih snaga. Rusija je zainteresovana za ozbiljan razvoj dijaloga u UN o stvaranju sistema nedeljive bezbednosti, dodao je Putin.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala