- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sada svi Orbana moraju ozbiljno da shvate, a Evropa će čuti i glas – Srbije!

© Foto : Sputnjiku ustupio Balint PastorBalint Pastor i Viktor Orban
Balint Pastor i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
Pratite nas
Orban je u samo nekoliko dana dokazao da je lider svetskih razmera, da premijer male evropske zemlje i te kako može da bude uticajan učesnik svetskih političkih dešavanja. Da će se stvari menjati dokaz je novi sastav Evropskog parlamenta, tu je formirao moćnu grupu koja će se boriti za tradicionalne vrednosti. Još samo da Tramp pobedi u Americi.
Ovo za Sputnjik kaže lider Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor, komentarišući mirovnu turneju Viktora Orbana o kojoj bruji planeta.
Dan nakon što je Mađarska preuzela predsedavanje EU, premijer Mađarske posetio je Kijev i razgovarao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim. 5. jula je boravio u takođe nenajavljenoj poseti Moskvi, a iz Pekinga u koji je zatim otišao, u okviru svoje mirovne turneje najavio je i posetu Vašingtonu.
Iako su zvaničnici EU saopštili da Orban nema mandat da predstavlja EU u razgovorima sa Rusijom, efekat ove posete ne mogu da ignorišu, kaže naš sagovornik.

Nova poslanička snaga

Balint Pastor veruje da će Evropa u periodu koji dolazi itekako morati da sluša Viktora Orbana, ne samo zbog najvećeg do sada broja poslanika iz Fidesa.
„On je uspeo i da formira novu poslaničku grupu u Evropskom parlamentu koja trenutno broji više od 70 mesta. To je grupa „Patriota“, a čija će okosnica biti evropski poslanici iz čak 10 evropskih država. Ta poslanička grupa predvođena Fidesom znači da se formira jedna nova snaga u EP. To su snage koje se zalažu za suvereno donošenje odluka unutar Evropske unije, to su stranke koje se bore za tradicionalne vrednosti, protiv ilegalnih migracija i koje se bore protiv nečega što je, nažalost, bilo svojstveno radu evropskih organa u Briselu prethodnih godina, preterane birokratizacije i propagiranja vrednosti koje blago rečeno nisu tradicionalne vrednosti starog kontinenta“.

Borba za Srbiju u Evropskom parlamentu

Upitan šta će ta promena značiti za Srbiju koja pokušava da vodi samostalnu politiku, Pastor podseća da će u Evropskom parlamentu sedeti i poslanik iz Srbije kome je Fides obezbedio mesto. Biće to potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara Anamarija Viček, narodni poslanik u parlamentu Republike Srbije i donedavni državni sekretar u Ministarstvu prosvete.
„Ona je neko ko je iskusan, ko se bavio politikom u Srbiji i ko tačno razume šta mu je zadatak. A zadatak joj je, ne samo da zastupa Mađarske interese i interese Fidesa u Evropskom parlamentu, nego da zastupa i interese Republike Srbije, jer su dve zemlje koje se najviše napadaju od strane briselskih birokrata Mađarska i Srbija. Jako je važno što ona može da ustane i kaže, ja kao autentični predstavnik vojvođanskih Mađara i Republike Srbije sa liste Fides mogu da kažem da to nije tačno, nego je realnost nešto drugo“.

Orbana su već shvatili ozbiljno

Komentarišući efekte Orbanove diplomatske mirovne misije Pastor dodaje da će se mnogo toga u Evropi promeniti dolaskom Mađarske na mesto predsedavajućeg Evropskom unijom. Orbana će, kaže, svi morati da shvate ozbiljno.
„Vidimo šta je sve obavio za malo više od nedelju dana, da nisu bile prazne fraze kada je u kampanji govorio o tome da se zalaže za mir. I ne samo da se zalaže za mir, već je spreman da napravi ključne korake. Apsolutno je evidentno da se u interesu mira mora razgovarati i sa Putinom i sa Zelenskim, ali i sa Kinezima i Amerikancima, sa drugim činiocima međunarodne politike. Itekako je dokazao da ga moraju uzeti za ozbiljno, to se i dogodilo, jer inače do ovih susreta ne bi došlo. Jako je značajno što je dokazao da zaista želi da sedne sa svima, ne vodi politiku na osnovu predrasuda i vrednosti koje više, osim briselskih birokrata, niko živ ne razume. Jasno je da zaista želi da nešto učini za evropski kontinent. On je dokazao da sama Evropa, EU itekako, može da bude činilac svetskih međunarodnih dešavanja, a ne da bude trećerazredni igrač, kako je bilo nažalost prethodnih godina“.

Još ako pobedi Tramp…

Pastor veruje da će se promene i zaokreti politike dešavati i u pojedinačnim zemljama Evropske unije i da tih promena niko ne treba da se plaši. Takođe, ističe da će razrešenje ukrajinske krize, ali i povratak starog kontinenta na svoje noge umnogome zavisiti od rezultata američkih predsedničkih izbora:
Ukoliko Tramp pobedi, to će biti jedna situacija, ukoliko ne, to bi bila druga situacija. Mi se nadamo da će Tramp pobediti na izborima u novembru. To bi puno pomoglo i u stvaranju mira u svetu na raznim neuragičnim tačkama. Što se tiče same Evrope, vidi se da su u usponu suverenisti. Jako mi je žao što, ako neko kaže desničari, svi misle na ultradesničare i ne znam kakve fašiste. Ne treba se plašiti desnice. Suverenisti, umerena desnica su ljudi, odnosno stranke, koje se zalažu za stare evropske vrednosti. Za to da Evropa ponovo ima uticaja na dešavanja u svetu. Da se, kada čujete reč Evropa ili Brisel, napokon ne misli samo na LGBT lobi, rat ili ilegalne migracije. Suverenista ne smemo i ne treba da plašimo. Nadam da će još jačati, u vremenu pred nama biće izbora u mnogim državama u Evropi. Nadam se da će se ovi trendovi nastaviti“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala