- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Sijartov savet evropskim političarima: Vežite pojas i pratite naredne Orbanove korake

© Sputnik / Alexey Maishev / Uđi u bazu fotografijaMađarski premijer Viktor Orban i predsednik Rusije Vladimir Putin
Mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2024
Pratite nas
Mađarski ministar spoljnih i ekonomskih poslova Peter Sijarto posavetovao je evropskim političarima da „vežu pojas“ uoči mirovne misije mađarskog premijera Viktora Orbana sledeće nedelje.
„Danas je nedelja, što znači da se polako bliži kraju prva nedelja mađarskog predsedavanja EU, tokom koje je svima postalo jasno da će u narednih šest meseci ovo biti mirovna misija. Mađarska i mađarska vlada će učiniti sve da pomognu da se okonča rat u susedstvu, uspostavi mir i da Evropa, posle dve i po godine, konačno iščupa iz ugušujuće ratne krize“, rekao je Sijarto u video-poruci objavljenoj na društvenim mrežama.
Ministar je primetio da se Orban zbog posete Moskvi suočio sa kritikama proratnih političara Evropske unije.
„Ovi napadi nas ne odvraćaju i ne obeshrabruju. Mirovna misija se nastavlja, pa čak i intenzivira, stoga molim evropske proratne političare da vežu pojaseve i pažljivo prate dešavanja sledeće nedelje“, dodao je Sijarto.
Prema njegovim rečima, protekla nedelja pokazala je da krizu u EU pogoršavaju brojni proratni političari koji Ukrajini isporučuju oružje, fantaziraju o slanju trupa tamo i pričaju o upotrebi nuklearnog oružja, dok mirovni pokušaj mađarskog premijera Viktora Orbana dočekuju na nož.
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
SVET
EU u panici – spremaju kaznu za Orbana zbog posete Moskvi
„Evropa je puna proratnih političara koji su ove nedelje istupili i progovorili i kritikovali mađarsku vladu i mađarskog premijera jer rade za mir i pregovaraju o mogućnosti mira“, istakao je Sijarto.
Evropska komisija tvrdi da Orbanova poseta Rusiji navodno narušava jedinstvo Zapada u pogledu politike prema Ukrajini. Orban je odgovorio na kritike rekavši da su napori da se uspostavi mir u Ukrajini propali zbog „bunila briselskih birokrata“.
Orban i njegova delegacija doputovali su u petak u Moskvu i sastali se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Posetu Moskvi Orban je nazvao sledećom etapom mirovne misije, čija je prva etapa bila putovanje u Kijev 2. jula. Mađarski premijer je rekao da sledeće nedelje namerava da održi nekoliko „jednako neočekivanih“ sastanaka.
Taker Karlson s američkog Foks njuza - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2024
SVET
Taker Karlson: Orban jedini pokušava da zaustavi uništenje Ukrajine
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala