- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU u panici – spremaju kaznu za Orbana zbog posete Moskvi

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
Pratite nas
Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svetlu posete mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji apelovala je na „jedinstvo“ Evropske unije, dok je nemački Bundestag posetu mađarskog premijera Moskvi ocenio kao skandal.
„Samo jedinstvo i odlučnost omogućiće da se nastavi put ka sveobuhvatnom, pravednom i stabilnom miru u Ukrajini“, napisala je Fon Der Lajen na društvenoj mreži „Iks“.
Ona je takođe iznela i sopstveni stav da „mirnodopski pristup neće zaustaviti“ ruskog predsednika Vladimira Putina, ne obrazloživši ovaj stav.
Istovremeno, nemački kancelar Olaf Šolc osudio je na svom nalogu na mreži „Iks“ Orbanovu posetu Rusiji rekavši da on boravi tamo kao premijer Mađarske, a da će Evropsku uniju po pitanjima spoljne politike zastupati Šarl Mišel.
Šolc je istakao da Evropska unija osuđuje specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i naglasio da Kijev može da računa na dalju podršku Nemačke.
Pored toga, šef Odbora za međunarodne odnose Bundestaga ispred Socijal-demokratske partije Nemačke Mihael Rot na istoj društvenoj mreži nazvao je Orbanovu posetu Moskvi skandalom.
„To što Orban sramno zloupotrebljava svoje predsedavanje Savetom EU i odlazi u Kremlj bez mandata je skandal. On podriva glavne principe spoljne politike EU. Ili će mađarska Vlada poštovati svoju aktuelnu ulogu u EU ili treba da napusti poziciju predsedavajućeg“, navodi se u njegovom saopštenju.

Orbanova poseta Moskvi nije koordinisana sa EK

Predstavnik Evropske komisije Erik Mamer na brifingu je naglasio da Orban nije koordinisao svoju posetu Moskvi sa EK.
Prema njegovim rečima, Orbanova poseta Rusiji „podriva jedinstvo“ Evropske unije.
Predstavnik je istakao da će ovaj potez mađarskog premijera dovesti u pitanje tradicionalnu posetu članova EK Mađarskoj, koja je preuzela predsedavanje Savetom EU.
Mamer je naglasio da uprkos tome što je Orban sam izjavio da nema mandat EU za pregovore sa Rusijom, „svima je jasan kontekst da se poseta održava pet dana nakon početka predsedavanja Savetom EU“.
Predstavnik je takođe istakao da je Orbanova poseta usmerena na smanjenje napetosti u odnosima sa Rusijom, što ne odgovara strategiji EU.

NATO: Znali smo za Orbanovu posetu Rusiji

Generalni seketar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Orban obavestio Alijansu o planiranoj poseti Rusiji.
On je dodao da mađarski premijer na razgovoru sa Putinom u Moskvi predstavlja samo Mađarsku, ali ne i Alijansu.
Stoltenberg je ocenio da bi lideri NATO na samitu u Vašingtonu sledeće nedelje mogli da razmotre sa Orbanom njegovu posetu Moskvi.
Prethodno, portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši izjavio je da je mađarski premijer Orban doputovao u Moskvu, gde planira da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i razgovara o načinima za rešavanje ukrajinske krize.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da se u Kremlju očekuje sastanak Putina i Orbana, koji je stigao u radnu posetu Moskvi. Kako je dodao, jedna od tema predstojećeg razgovora biće i Ukrajina.
Posetu mađarskog premijera unapred nisu bili najavili ni Moskva ni Budimpešta, iako su glasine o tome procurele u medije. Pre dolaska u Rusiju, Orban je posetio Kijev gde se sastao sa šefom ukrajinskog režima Vladimirom Zelenskim.
Ranije je šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU za posetu Rusiji.
Reagovao je i odlazeći šef Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je rekao da Mađarska nema ovlašćenja da razgovara sa Rusijom u ime Evropske unije. On je istakao da EU insistira na tome da se nikakvi pregovori o sukobu ne mogu održati bez Kijeva. Mađarska je 1. jula zvanično preuzela predsedavanje u Savetu Evropske unije.
Rusko-ukrajinski pregovori - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Orban: Do mira u Ukrajini ne može se doći iz fotelje u Briselu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala