- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

MOL pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2024
Pratite nas
Mađarski MOL pokrenuo je arbitražu protiv Hrvatske zbog mera nametnutih gasnom tržištu 2022. i 2023. godine, koje se odnose na obavezu Ine da Hrvatskoj elektroprivredi prodaje domaći gas po nižim cenama od tržišnih.
„MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske radi nadoknade štete“, navodi se u kratkom saopštenju MOL-a.
Nova arbitraža pokrenuta je pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu. Vrednost arbitraže još nije objavljena, ali hrvatski mediji prenose da se radi o desetinama miliona evra.
Arbitraža je pokrenuta zbog odluke Vlade iz septembra 2022. godine, po kojoj je Ina sav gas proizveden u Hrvatskoj morala da prodaje HEP-u po regulisanoj ceni.
Vlada je to regulisala izmenom Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, donetoj sredinom septembra 2022. godine, koja je važila do kraja istog meseca 2023. godine, a posle je produžena, navodi Srna.
Tada je ujedno regulisana i cena po kojoj Ina domaći gas prodaje HEP-u i ona je prvo iznosila 41 evro za megavatčas, a posle 47 evra po megavatčasu.
Kako poručuju izvori bliski MOL-u, iz ove kompanije su u poslednjih godinu i po više puta kontaktirali sa nadležnima u Vladi Hrvatske i pokazali spremnost za pronalaženje sporazumnog rešenja za obe strane, koje ranije nije postojalo.
Mađarski MOL u Ini ima 49,1 odsto deonica, Hrvatska 44,8 odsto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 odsto, prenosi RTRS.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala