- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem Strela 10 ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Žestoke borbe u Harkovskoj oblasti; Eksplozija u Odesi

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 845. Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Zagorno u Zaporoškoj oblasti. Izjavu samita o Ukrajini potpisalo je 79 od 91 zemalja; dokument nisu potpisali Jermenija, Bahrein, Brazil, Vatikan, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Tajland i UAE.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:37 17.06.2024
Eksplozija u Odesi, saopštio je gradonačelnik grada Genadij Truhanov.
21:49 17.06.2024
Serija eksplozija odjeknula u Harkovu, javljaju ukrajinski mediji.
21:45 17.06.2024
SAD veruju da je budućnost Ukrajine u NATO, Vašington će pomoći Kijevu da se pridruži alijansi, saopštila je Bela kuća.
„Verujemo da je budućnost Ukrajine u NATO. Radićemo sa njima na svakom koraku kako bi tamo stigli“, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD.
Istovremeno, on je istakao da Kijev, da bi se pridružio alijansi, „prvo mora da pobedi u sukobu sa Rusijom“.
21:30 17.06.2024
Kijev priznaje superiornost ruskih sistema za elektronsko ratovanje, koji sprečavaju ukrajinske oružane snage da koriste kopnene robote.
Bivši savetnik ukrajinskog Ministarstva odbrane Kuzan požalio se Defens njuzu da Kijev, u principu, ima malo takve opreme. Na primer, nazvao je Ratel S, zemaljski dron kamikazu.
Prema njegovim rečima, takvi roboti su ranjivi na ruske sisteme elektronskog ratovanja. Pored toga, kopneni dron sa zemlje je ista meta za ruske bespilotne letelice kao i oklopna vozila.
21:16 17.06.2024
U Volčansku i Lipcu vode se žestoke borbe, ukrajinska vojska bezuspešno pokušava da izvrši kontranapad, rekao je za Sputnjik Vitalij Gančev, šef ruske administracije Harkovske oblasti.
„Najžešće borbe su i dalje u Volčansku i u rejonu Lipca. Neprijatelj je dovukao rezerve i pokušava da izvrši kontranapad, ali je suočen sa oštrim odgovorom naših Oružanih snaga", rekao je on.
Kako je predsednik Vladimir Putin rekao prošle nedelje, Rusija je prinuđena da pomeri liniju fronta u Harkovskoj oblasti kako bi smanjila broj terorističkih napada na Belgorod i druga naseljena mesta.
18:22 17.06.2024
Sud u Moskvi raspisao je poternicu za pukovnikom Oružanih snaga Ukrajine Nikolajem Džamanom zbog obaranja ruske letelice u vazdušnom prostoru Rusije, saopštila pres služba Istražnog komiteta Rusije.
Pukovnik Nikolaj Džaman je optužen da je izvršio teroristički napad koji je za posledicu imao smrt ljudi.
Prema verziji istrage, ukrajinski pukovnik je 23. februara 2024. godine naložio obaranje aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, iako je znao da letelica o kojoj je reč nije namenjena za učestvovanje u borbama, da ne nosi oružje i da leti isključivo u vazdušnom prostoru Ruske Federacije.
U padu aviona tada je poginulo 10 članova posade i uništena letelica.
Džaman je u odsustvu optužen za izvršenje krivičnog dela iz stava „b” dela 3 čl. 205 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (teroristički čin koji je rezultirao smrću ljudi) i za njim je raspisana poternica, dodali su u Istražnom komitetu Ruske Federacije.
16:34 17.06.2024
Konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
RUSIJA
Putinov mirovni predlog zasenio švajcarski samit
14:33 17.06.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Černigovskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
12:31 17.06.2024
Najvažnije sa brifinga Ministarstva obrane Rusije
Grupa „Jug“ poboljšala je položaj duž linije fronta, ukrajinska vojska izgubila je do 535 vojnika i dva skladišta municije;
Grupa „Sever“ porazila je pet brigada ukrajinske vojske, Ukrajina je izgubila do 300 vojnika;
Ukrajinska vojska izgubila je do 405 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Zapad“;
Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje, ukrajinska vojska je u njenoj zoni odgovornosti izgubila do 150 vojnika i dva skladišta municije;
Jedinica grupe „Centar“ poboljšala je taktički položaj i odbila četiri kontra-napada, ukrajinska vojska izgubila je do 335 vojnika. Uništeno je borbeno vozilo „bredli“ i „makspro“ američke proizvodnje;
Ruska vojska porazila je živu siu i tehniku ukrajinske vojske u 110 rejona.
12:18 17.06.2024
Evropska unija ponovo je produžila sankcije u vezi sa ponovnim ujedinjenjem Krima sa Rusijom, uvedenim u junu 2014. godine, navodi se u saopštenju Saveta EU.
Sankcije su produžene do 23. juna 2025. godine.
12:07 17.06.2024
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na samitu o Ukrajini u Švajcarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
RUSIJA
Kremlj: Samit o Ukrajini nije doneo nikakve rezultate
12:06 17.06.2024
Ne treba očekivati brz efekat od isporuke lovaca F-16 Ukrajini, jer piloti moraju da se naviknu na vazdušni prostor, izjavio je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Ilja Jevlaš za televiziju „Rada“.
On je dodao da Ukrajina neće odmah dobiti veliki broj lovaca kako bi efikasno izvršavala zadatke.
„Shvatamo da ćemo F-16 dobijati postepeno. Naravno, da bismo efikasno obavljali zadatke različite složenosti, potrebno nam je mnogo takvih aviona. Sve zavisi od toga koliko će ih biti isporučeno u Ukrajinu“, zaključio je Jevlaš.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 13. juna izjavio da će SAD isporučiti Kijevu nove protivvazdušne raketne sisteme „patriot“, kao i eskadrilu lovaca, među kojima neće biti samo F-16, već i drugi avioni.
09:39 17.06.2024
Deo Nove Kahovke i šest sela Hersonske oblasti ostalo je bez struje zbog granatiranja ukrajinske vojske, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo.
08:59 17.06.2024
Ministar odbrane Rusije Andrej Belousov izvršio je inspekciju kontrolnog centra kopnenih snaga i upoznao se sa situacijom u zoni specijalne vojne operacije i dejstvima neprijatelja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Glavnokomandujući kopnenih snaga, general Oleg Saljukov, izvestio je ministra „o zadacima koji se izvršavaju, uključujući obuku oficira, kao i saradnju sa preduzećima vojno-industrijskog kompleksa radi što brže isporuke potrebnog obima savremenog naoružanja i vojne tehnike za trupe“, navodi se u saopštenju.
08:55 17.06.2024
Grupa snaga „Dnjepar“ razvila je jedinstvenu jurišno-transportnu bespilotnu letelicu „Perun“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Brzo dopremanje teških tereta, obavljanje funkcije izviđača, sprovođenje operacija potrage i spasavanja, uključujući evakuaciju žrtava i ranjenih, a takođe dostavljanje desantnih grupa iza neprijateljskih linija – danas se sve to može ostvariti jednim uređajem – najnovijim proizvodom stručnjaka grupe ‘Dnjepar’ – udarno-transportnom bespilotnom letelicom ‘Perun’“, navodi se u saopštenju.
Napominje se da „Perun“ ima ruski softver. Može da nosi teret mase do 200 kilograma.
„Ako je ranije bilo potrebno najmanje 13 letova za transport velike količine proizvoda, ‘Perun’ to sada uradi za jedan let“, objašnjava se u saopštenju.
08:31 17.06.2024
U nedelju su ruske snage izvele napad na položaje ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Marganec i Pokrovsko u Dnjepropetrovskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik koordinator ilegalnog proruskog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev.
08:00 17.06.2024
Ujedinjena kompanija za proizvodnju aviona (u sastavu korporacije „Rosteh“) predala je Ministarstvu odbrane Rusije narednu partiju bombardera Su-34, saopštila je pres služba „Rosteha“.
Posle niza fabričkih ispitivanja avioni su poslati trupama, dodaje se u saopštenju.
07:17 17.06.2024
Tenkisti grupe „Centar“ su sa zatvorenog vatrenog položaja uništili uporište Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:11 17.06.2024
Posade tenkova T-90A grupe snaga „Zapad“ uništile su centar za upravljanje dronovima, zemunice, oklopnu tehniku i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, podržavajući time dejstva ruskih jurišnih grupa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:08 17.06.2024
Raketni lanser TOS-1A „Soncepjok“ tulskih desantnih snaga spalio je položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Soledara u Donbasu, kao i skloništa, osmatračnice, uporišta i skladišta municije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala