- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Samit o Ukrajini nije doneo nikakve rezultate

© AFP 2023 / URS FLUEELERPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na samitu o Ukrajini u Švajcarskoj
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na samitu o Ukrajini u Švajcarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
Pratite nas
Konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj nije donela nikakve rezultate, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Ako se govori o ukupnom rezultatu ovog sastanka, onda on teži nuli. Ovde se može davati subjektivno i objektivno (mišljenje), ali se teško može govoriti o nekom rezultatu“, rekao je Peskov novinarima.
On je dodao da su mnoge zemlje na samitu u Švajcarskoj o Ukrajini govorile o beskorisnosti ove rasprave bez Rusije.
Prema njegovim rečima, mirovna inicijativa o Ukrajini koju je dao predsednik Rusije Vladimir Putin i dalje je na dnevnom redu.
Kako je naveo, Rusija će nastaviti da sarađuje sa svim zemljama koje su spremne za to.
„To je stav našeg predsednika. On nastavlja da bude otvoren za dijalog, za ozbiljne diskusije, suštinske diskusije i produktivne diskusije“, istakao je portparol.
Komentarišući izjavu ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe da bi sledeća međunarodna konferencija o Ukrajini trebalo da dovede do okončanja sukoba, a Rusija da bude pozvana na samit, Peskov je rekao da je pristup ruske strane ukrajinskom pitanju prilično transparentan i dosledan.
„Pristup ruske strane apsolutno je transparentan, dosledan. Zna ga, između ostalog, i gospodin Kuleba. Pristup je precizno zacrtan na sastanku predsednika (Vladimira) Putina u petak sa rukovodiocima Ministarstva spoljnih poslova“, podsetio je Peskov.
Peskov je dodao i da stav Mađarske, Srbije i Turske, koje su ove zemlje zauzele na samitu u Švajcarskoj, neće pokvariti odnose sa Moskvom.
„Ne, neće pokvariti. Naravno, vodićemo računa o stavovima koje su ove zemlje zauzele, to je važno za nas“, odgovorio je Peskov na pitanje da li će stav koji su zauzele Mađarska, Srbija i Turska na švajcarskom samitu pokvariti odnose sa Rusijom.
Konferencija o Ukrajini održana je 15-16. juna u švajcarskom Birgenštoku. Završnu izjavu nije potpisalo 11 od 91 države učesnice: Jermenija, Bahrein, Brazil, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati. Kasnije su svoje potpise povukli Irak i Jordan. Vatikan nije potpisao jer je imao status posmatrača. Rusija nije bila pozvana na samit, a Kina je odbila da učestvuje. U Kremlju su ranije izjavili da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije nelogično i uzaludno.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
RUSIJA
Lavrov pozvao Zapad: Poslušajte predlog Putina
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala