- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Novi roman Harukija Murakamija objavljen u srpskom prevodu pre engleskog izdanja

© GeopoetikaNovi roman japanskog pisca Harukija Murakamija "Grad i njegove nestalne zidine"
Novi roman japanskog pisca Harukija Murakamija Grad i njegove nestalne zidine - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
Pratite nas
Izdavačka kuća „Geopoetika“ objavila je najnoviji roman slavnog japanskog pisca Harukija Murakamija „Grad i njegove nestalne zidine“ u prevodu Divne Glumac.
Zahvaljujući tome što uvek prevodimo s originalnih jezika, „Geopoetika“ objavljuje novi Murakamijev roman prva u regionu, a čak pet meseci pre engleskog izdanja. „Grad i njegove nestalne zidine“ prvi je Murakamijev roman nakon šest godina.
Srž romana, kako je saopštio izdavač, čini istoimena novela objavljena pre četrdeset godina.
Tri dela knjige koja prate razne faze života neimenovanog naratora (od adolescencije do četrdesetih godina), odvijaju se na dva nivoa – u stvarnom i u paralelnom svetu, u gradu unutar zidina i obiluju Murakamijevim prepoznatljivim metaforama i motivima: senke, bunari, rupe, snovi...
Tražeći devojku koju je u mladosti voleo, glavni junak zapravo pokušava da otkrije istinskog sebe i pritom prelazi iz stvarnog u nestvarni svet, radeći u oba sveta u biblioteci, jednoj u kojoj se čuvaju snovi i drugoj s knjigama.
Vreme u gradu unutar zidina ne teče i na satovima nema kazaljki. U stvarnom svetu ono neumitno teče, ali je uprkos tome onoj krajnjoj posledici protoka vremena - smrti - oduzeta konačnost.
„Japanski mag magičnog realizma Haruki Murakami svoje junake odvaja i spaja sa njihovim senkama i time upućuje na promišljanje odnosa tela i duše, srca i razuma. On vešto, u svom prepoznatljivom stilu, pripovedački balansira na svim stranicama ovog romana između snova i budnosti, podsvesnog i svesnog. Granice nisu tamo gde bi trebalo da budu, jer se zidine, kao simbol fizičke, ali i psihološke i emotivne barijere, koje razdvaju dva sveta, same kreću“, ističe se u kratkom opisu romana.
Roman „Grad i njegove zidine“ ima i, kako je navedeno, izuzetan kuriozitet za Murakamija, a to je njegov lični Pogovor.
Prvi primerci romana „Grad i njegove nestalne zidine“ za 100 prvih kupaca su u prodaji danas, od 16.00 časova, samo u knjižari „Geopoetika“ u Ulici Laze Pačua. Od 13. maja knjiga će biti u redovnoj prodaji u knjižarama širom Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala