- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Skandal – Liverpulov sponzor optužen za pomaganje terorizma

© AP Photo / Jon SuperLiverpul, Klop, Salah, Firmino
Liverpul, Klop, Salah, Firmino - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
Pratite nas
Generalni sponzor Liverpula, banka Standard Čartered, koji zauzima centralno mesto na dresu slavnog engleskog kluba, optužen je u Sjedinjenim Američkim Državama, da je pomogao terorističke organizacije u Iranu uplaćujući im milijarde na račune.
Skandal koji potresa Ostrvo, a talas je udario iz Amerike!
Nezavisni stručnjak i jedan od bivših direktora pomenute banke, optužio je britansku banku da je uplatila 7,5 milijardi funti u transakcijama sa kompanijama i pojedincima za koje američka vlada tvrdi da finansiraju terorističke grupe.
Tu spadaju Hamas, Al Kaida, Hezbolah i talibani.
Postoje i dokumenti koji su dostavljeni američkom sudu i tvrde da je banka koja je generalni sponzor „redsa“ uplatila čak 78 milijardi funti u periodu od 2008. do 2013. godine na brojne račune u Iranu koji je u to vreme bio pod sankcijama Ujedinjenih nacija.
Standar Čartered uhvaćen je u dva navrata u poslovanju sa iranskim grupama, kršeći sankcije, a uplate su tada bile u iznosu od 1,7 milijardi evra.
S druge strane, banka čiji je glavni štab u Londonu odbija sve optužbe, tražeći novu nezavisnu reviziju.
„Prijava je još jedan pokušaj korišćenja potraživanja protiv banke, posle prethodnih neuspelih pokušaja. Optužbe su lažne. Temeljno su diskreditovane od američkih vlasti koje su povele sveobuhvatnu istragu i donele sud da su potpuno neosnovane i ne pokazuju bilo kakva kršenja američkih sankcija. Čvrsto verujemo da će sud odbaciti te tvrdnje, kao što su i prethodno činili“, istakli su iz glavni sponzori Liverpula koji su u centru skandala.
 Dragan Stojković Piksi  - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
EURO 2024
Srbija je pala, ali Piksi uverava: „Nema spavanja, bićemo pravi u Nemačkoj“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala