- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rolan Garos dobija novog šampiona – posle dve decenije

© AP Photo / Kin CheungRodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal
Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
Pratite nas
Usled povlačenja Novaka Đokovića, najboljeg tenisera sveta, sa Rolan Garosa, dogodiće se presedan kakav nije viđen dve decenije. Otvoreno prvenstvo Francuske dobiće novog šampiona.
Rolan Garos važi za jedan od najtežih teniskih turnira koji postoji, o čemu je nedavno pričao i Novak Đoković. Zbog specifičnih uslova i posebnog odnosa Rafaela Nadala i šljake, ovaj turnir oduvek je rezervisan samo za tenisere sa svetskog vrha.
Zbog toga ne čudi činjenica što su pored Nadala Rolan Garos uspeli da osvoje samo Novak Đoković, Rodžer Federer i Stan Vavrinka.
Poslednji put kada je neko drugi podigao trofej bilo je još davne 2004. godine kada je titula otišla u ruke Argentincu Gastonu Gaudiju. Od 2005. počela je vladavina Nadala koji pehar nije ispustio sve do 2009. godine kada je Federer uspeo da osvoji jedini trofej na Rolan Garosu.
Usledio je novi, ovoga puta petogodišnji niz „kralja šljake“ da bi tome ponovo na put stao Švajcarac, ali ovoga pua Stan Vavrinka. Godinu dana kasnije, prvi put u Francuskoj himnu svoje zemlje Srbije čuo je na pobedničkom postolju Novak.
Naredne četiri titule ponovo idu u ruke Nadalu, a onda drugi put šampion pariske šljake postaje srpski as 2021. godine. Slavni Španac nije mu dopustio da odbrani titulu, izbacio ga je naredne godine u četvrtfinalu posle čega 14. put u karijeri podiže pehar na istom mestu.
Treći put Đoković je osvojio torfej prošle godine, ali ga neće odbraniti jer je zbog povrede kolena odnosno oštećenja meniskusa bio primoran da se povuče posle plasmana u četvrtfinale.
Zbog toga posle pune dve decenije u Parizu će se čuti himna koja nije ni srpska, ni švajcarska, a možda ni španska ukoliko šampion ne bude Karlos Alkaras.
Posle 20 godina Rolan Garos dobija novog pobednika.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
SPORT
Rud, Beker i Alkaras pružili podršku Đokoviću – Cicipas je bio šokiran
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala