- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta za Sputnjik kaže čuveni doktor o Novakovoj povredi: „Reč je o fenomenu“

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
Pratite nas
Uvek sam za to da se sportske povrede leče pravilno, a ne brzo. Ovo će biti pauza od najkraće mesec dana, a verovatnije nekoliko meseci, ali je nezahvalno prognozirati, jer je u ovoj situaciji pacijent fenomen, kaže za Sputnjik doktor Jasmin Nurković, specijalista u oblasti radiologije i fizijatrije, o povredi Novaka Đokovića, prvog tenisera sveta.
Novak Đoković morao je da se povuče sa Rolan Garosa zbog oštećenja medijalnog meniskusa desnog kolena. Kako su preneli italijanski mediji odmah je odlučio da se operiše, ali ta informacija nije zvanično potvrđena. O tome koliko je ova povreda neugodna i koliko oporavak može da potraje za Sputnjik je objasnio doktor Jasmin Nurković.
„Siguran sam da su najbolji radiolozi gledali MRI nalaz Novakovog kolena i da će se pravilna odluka doneti u saradnji sa kolegama ortopedima i fizijatrima. Povrede meniskusa se mogu lečiti i bez operacije, ali moram napomenuti da se kod vrhunskih sportista češće leče operativno, pri čemu se radi minimalno invazivna intervencija, artroskopija, koja može koristiti istovremeno i za bolji uvid u samu povredu i za rešavanje problema. Postoji nekoliko različitih tipova povrede meniskusa, kao i različite vrste operacija. Kod Novaka će se sigurno pokušati ono što je najbolje, ali i najbrže, a to ponekad ne ide jedno sa drugim. Koliko će naš teniser imati strpljenja i da li prevagnuti raspored takmičenja ili zdravlje, videćemo. Ja sam uvek za to da se sportske povrede leče pravilno, a ne brzo. Ovo će sigurno biti pauza od najkraće mesec dana, a verovatnije nekoliko meseci, ali je vrlo nezahvalno prognozirati, jer je u ovoj situaciji pacijent u svakom smislu, pa i medicinskom, fenomen“, istakao je vrhunski stručnjak u oblasti radiologije i fizijatrije.
Objasnio je dr Nurković i koliko godine imaju uticaj.
„Svakako da su ovakve povrede češće kod starijih zbog promene u strukturi tkiva. Treba imati u vidu da je Novak na zalasku karijere, te da ga tek očekuje uobičajeni život nakon vrhunskog sporta, koji ima svoje izazove u smislu degenerativnih stanja koja su češća i ranije se javljaju kod takvih sportista“, istakao je dr Nurković.
Uprkos povredi Novak je nastavio da igra protiv Serundola i izvodio je neke maestralne poteze koji su posebno neverovatni kada se uzme u bozir da je u tim trenucima bio povređen.

„Pratim sve mečeve i za divljenje je ono što radi na terenu. Takvi profesionalci imaju visok prag bola i tokom mečeva hormonski i emotivno nađačavaju bolne senzacije, ali je svakako ovo povreda preko koje ne treba prelaziti tako lako“, rekao je stručnjak.

S obzirom da još uvek nema zvanične informacije o tome da li je operacija obavljena ili ne, doktor nam je govorio o tome koliko oporavak može da bude efikasan i bez nje.
„Svima nam je delimično poznat Novakov stil života i stavovi u vezi operacija. Mora se znati da je ovo mehanički problem, te da nije u pitanju nešto što se promenom ponašavanja, motivacijom ili hranom može promeniti. Postoje i alternativni načini lečenja, kojima je Novak sklon, te verujem da njegov lekarski tim svakako razmišlja o tome. Želja svih, pa i moja, je da Novak prođe bez operacije, ali to zaista zavisi sada samo od grupe ozbiljnih i stručnih lekara, ljudi od nauke, koji se time bave“, istakao je dr Nurković.
Nije siguran vrhunski stručnjak šta možemo očekivati od najboljeg tenisera na Olimpijkim igrama ukoliko na njima bude igrao.
„Nisam optimista, nažalost. Ukoliko emocije prevladaju, te Novak ipak zaigra, postoje rizici, ne samo za ostatak profesionalne karijere, već i za narušavanje kvaliteta života nakon sporta“, rekao je doktor Jasmin Nurković.
Košarkaši Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
SPORT
Partizan osetio prokletstvo broja 13
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala