- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Olimpijakos u Bačkoj Topoli „prevario“ matematiku i na kraju pokorio Evropu /video/

© AP Photo / Petros GiannakourisOlimpijakos
Olimpijakos - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2024
Pratite nas
Olimpijakos je prvi put istoriji osvojio evropski trofej, nakon što je u finalu Lige konferencija u produžecima golom El Kabija bio bolji od Fiorentine. A već u osmini finala bili su „viđeni“ da ispadaju, jer su im matematičke šanse za eliminaciju Makabi Tel Aviva bile 0,1 odsto!
Da, dobro ste pročitali, nije u pitanju nikakva greška. Naime, Olimpijakos je na svom stadionu „Jorgos Karaiskasis“ 7. marta poražen i ponižen rezultatom 4:1 od Izraelaca. Usledio je revanš nedelju dana kasnije u Srbiji u Bačkoj Topoli, gde je Makabi zbog situacije u Izraelu igrao kao formalni domaćin.
I tada se dogodilo nešto gotovo nemoguće. Crveno-beli iz Pireja, čiji je sportski direktor proslavljeni jugoslovenski fudbaler Darko Kovačević, uspeli su da napune mrežu Makabija do vrha i da slave s nestvarnih 6:1! ukljujući i produžetke.
Nagoveštaj da Olimpijakos ipak nije otpisan, kao što su mu matematičke šanse svedene na istorijski minimum u vidu 0,1 procenata da osvoji Ligu konferencija, javio se na poluvremenu kada je rezultat bio 3:0 u korist grčkog tima.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2024
SPORT
Srbija je u polufinalu, a tvorac uspeha poručuje: „Skromni i ponizni“
Danijel Podens prvo je postigao gol, a zatim i podelio dve asistencije Fortunisu i El Kabiju za „istopljenu“ prednost Izraelaca već do poluvremena.
DO kraja susreta u Bačkoj Topoli, Eran Zahavi je smanjio na 3:1 i ponovo je Makabi bio taj koji ide dalje, da bi El Kabi osam minuta pre isteka regularnih 90 pogodio za produžetak.
Strelci za Olimpijakos u produžetku bili su Stevan Jovetić i El Arabi, čime je Olimpijakos prošao u četvrtfinale Lige konferencija. Tamo su eliminisali Fenerbahče Dušana Tadića, da bi u dvomeču polufinala neočekivano lako izbacili favorizovanu Aston Vilu.
Na kraju su u finalu odigranom u Atini zahvaljujući El Kabiju, inače najboljem strelcu takmičenja sa čak 11 golova, izbegli penale protiv Fiorentine i prvi put u istoriji se popeli na krov Evrope.
Sve to, očekivano je uticalo da se noć u Pireju pretvori u dan. Gomila pirotehnike, i dominacija crvene boje, osvetlile su veče u Atini, a preko 100.000 ljudi našlo se na ulicama grčke prestonice.
Nikola Milenković - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2024
SPORT
Milenković ponovo praznih šaka – Olimpijakos osvojio Ligu konferencija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala