- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Igre oko ruskih granica: Nekontrolisana eskalacija sukoba uz nuklearne pretnje

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaTenkisti sa zastavom NATO-a
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Pratite nas
To što NATO uvežbava izvođenje nuklearnih napada na rusku teritoriju u blizini granice može označiti prelazak u fazu praktično nekontrolisane eskalacije sukoba, upozoravaju ruski eksperti, ističući da je Rusija u stanju da se odbrani, jer ima značajnu nadmoć u odnosu na protivnike i u pogledu nosača taktičkog nuklearnog naoružanja i municije.
Stručnjaci ističu da je zapadni blok izabrao put eskalacije, iako je Moskva nudila druge opcije, a vojni ekspert Aleksandar Mihajlov ocenjuje da svojim akcijama zapadne zemlje povećavaju stepen nuklearne pretnje.
„Obratio bih pažnju na manevre koje su letos izveli predstavnici zemalja Severnoatlantske alijanse i, posebno na one u novembru prošle godine, pre bukvalno šest meseci. Ako su letnji manevri podrazumevali kombinovane akcije nekoliko država, koje na svojoj teritoriji skladište američke nuklearne bombe, onda su u novembru u vazdušnom prostoru Skandinavije i baltičkih država uvežbavani vazdušni manevri koji su podrazumevali utovar taktičkog nuklearnog oružja na borbene avione i njihovo podizanje u vazduh, odnosno simulirali su nanošenje taktičkih nuklearnih udara na teritoriju Ruske Federacije... Apsolutno nam je jasno da protivnik odavno svesno priprema svoje kolektivne snage za moguću upotrebu taktičkog nuklearnog oružja protiv naše zemlje“, kaže Mihajlov.
Komentarišući izjavu šefa Pogranične službe FSB-a, generala armije Vladimira Kulišova, koji je rekao da se u blizini ruske granice povećava izviđačka aktivnost NATO i pojačava intenzitet operativne borbene obuke snaga alijanse tokom kojih se uvežbava scenario vođenja borbenih dejstava protiv Rusije, uključujući izvođenje nuklearnih napada, Mihajlov ističe da je jako dobro što on ukazuje na sve veći stepen pretnje.
Taktičko nuklearno oružje može praktično odmah da pokrene strateška nuklearna dejstva, koja su pogubna za čitavo čovečanstvo, upozorava ekspert.
„Upravo kolektivni Zapad pokušava da izvuče tu nuklearnu iglu, pokušavajući da naruši paritet nuklearnog odvraćanja i dovede svet do stvarne nuklearne pretnje. Mi smo već na ivici noža. Većina eksperata smatra da je Kubanska raketna kriza po stepenu pretnje bila čak manje ozbiljna od ove koju doživljavamo poslednjih nedelja, kada kolektivni Zapad, shvatajući da gubi u Ukrajini, ne može sebe da vidi kao gubitnika i pokušava da upotrebi najopasnije vrste naoružanja i obuči svoje jedinice da ih koriste“, rekao je Mihajlov.

NATO prelazi „crvene linije“

Na Zapadu su nosači nuklearnog oružja taktički avioni F-16 i F-35. Ovo je standardna meta za ruski ešaloniran sistem protivvazdušne odbrane, koju ruske snage mogu odbiti. Francuska ima bombarder „miraž“, koji može da nosi nuklearno oružje. Te ciljeve Rusija takođe može da uništi, ističu vojni stručnjaci.
Moskva raspolaže sa sistemima S-300, S-350 „vitez“, S-400, a može da koristi i taktičko nuklearno oružje koristeći „kinžale“ i „iskandere“. Ima i strateške rakete H-101 i H-102, koje imaju nuklearnu bojevu glavu, a to je samo deo ruskog arsenala.
Mihajlov ističe da Rusija već preduzima kontramere na rastuće pretnje.
„Podsetiću da je prošle godine pripremljena infrastruktura nuklearnog poligona na Novoj zemlji, gde su u sovjetsko doba vršena nuklearna testiranja različite municije i različitih snaga, uključujući i čuvene Car bombe, 1961. godine u oktobru, kada je testirana municija od 58 megatona. I drugo, najavili smo i započeli izvođenje specijalne vojne vežbe uvežbavanja utovara, premeštanja i simuliranja mogućih udara taktičkim nuklearnim oružjem. Videli smo bombardere T-22M3 sa hipersoničnim sistemima ‘kinžal’ sa specijalnim bojevom glavom. Odnosno, mi odgovaramo veoma asimetrično i mislim da vojni stručnjaci na Zapadu odlično razumeju o čemu govorimo“, kaže Mihajlov.
Ruski vojni eksperti zaključuju da akcije NATO saveza predstavljaju pretnju i demonstraciju sile, napominjući istovremeno da alijansa ima stvarni potencijal da se suprotstavi Rusiji.
„Jedna je stvar ‘brbljanje’ političara koji pokušavaju da dobiju poene pred izbore Evropskog parlamenta, ali ovo je stvar objektivne realnosti i nuklearnog stepena pretnje koju predstavlja Zapad prema Rusiji. Jasno je da kolektivni Zapad prelazi sve crvene linije“, zaključio je ekspert.
NATO blok ima Komitet za nuklearno planiranje i program „Nuklear šering”, koji omogućava Sjedinjenim Državama da prebace svoje nuklearno oružje u zemlje NATO-a.
Procene su da je Amerika tajno u Evropi razmestila oko 150 nuklearnih bombi, što po oceni eksperata može povećati rizik od nuklearnog rata. Na teritoriji zemalja alijanse nalaze se američke strateške i taktičke termonuklearne gravitacione bombe B61.Paradoksalno je što svoje poteze Zapad opravdava jačanjem bezbednosti u Evropi.
Te bombe imaju snagu eksplozije do 400 kilotona. Poređenja radi, američka nuklearna bomba bačena na Hirošimu imala je snagu od „samo“ 15 kilotona.
Američki protivraketni sistem Patriot - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
NATO preti da će očajanje i histeriju „lečiti“, ni manje ni više nego - „patriotima“
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala