- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

NATO preti da će očajanje i histeriju „lečiti“, ni manje ni više nego - „patriotima“

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaAmerički protivraketni sistem "Patriot"
Američki protivraketni sistem Patriot - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
Pratite nas
Najave NATO pakta da će isporučiti Kijevu više sredstva protivvazdušne odbrane, uključujući i američke sisteme „patriot“, ukazuju na očajanje i histeriju u alijansi, koja je nastala zbog nepovoljne situacije na frontu. Čak i ako budu isporučeni ti američki PVO sistemi su nemoćni pred ruskim visokopreciznim raketama, ističu vojni eksperti.
Generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg objavio je da su članice NATO-a postigle dogovor da obezbede Kijevu dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući i američki „patriot“, ali i drugo oružje koja saveznici mogu da obezbede, poput francuskog sistema SAMP-T.
Stoltenberg nije naveo količine, ali je rekao da rade sa saveznicima na osiguravanju donošenja dobre odluke o snabdevanju Kijeva novim sistemima „patriot“.
„Pre svega, postoje dalekometni sistemi tipa ‘patriot’ i postoje sistemi kratkog dometa, ali svi oni su skupi. Svaki pojedinačno se lako uništava našim visokopreciznim oružjem, jer ta protivvazdušna odbrana, koju sada imaju Ukrajina i Oružane snage Ukrajine, nije sposobna da pogodi naše visokoprecizne rakete. Naše hipersonične rakete i one koje se nalaze na našim lovcima, pogađaju sve te veoma hvaljene protivazdušne raketne sisteme koje je Zapad isporučio i koje će navodno isporučiti Ukrajini“, kaže ruski vojni ekspert Vladimir Jeranosjan.
Ruski eksperti smatraju da su male šanse da će Zapad predati Kijevu te američke sisteme, a Jeranosjan podseća da su Oružane snage Ukrajine prethodno prebacili svoje postojeće „patriote“ bliže liniji fronta, a ruska vojska ih je odmah uništila, što je loša reklama za te sisteme.
„Oni su u poslednje vreme zaista pretrpeli velike gubitke i to naravno provocira Zelenskog i njegov tim, pa im je potrebno da nekako zatvore te praznine na liniji borbenog kontakta“, kaže ekspert.

„Patriot“ u Ukrajini loše izreklamiran

Prema rečima Jeranosjana, Zapad nema bombe kakve ima Rusija – oni imaju najtežu bombu od 900 kilograma, a Rusija od 1,5 do tri tone i sve one mogu da se ispaljuju iz lovaca-bombardera sa udaljenosti koja je van zone dometa bilo kog sistema PVO kojim trenutno raspolaže Ukrajina.
„Tu postoje određene specifičnosti, mnogo zavisi od protivrakete kojima je kompleks opremljen, postoje protivrakete modifikacije ‘patriot’ PAK-3 i PAK-2 i sve imaju različit radijus po dometu, po visini i po ceni. Lansiranje jedne rakete košta tri miliona dolara a Zapad mora da vodi računa i o zaštiti svojih proizvode u reklamnom smislu, jer žele da trguju i sa Tajvanom, a i sa drugim zemljama, poput Saudijske Arabije. Ako ti sistemi budu uništavani - rizikuju da izgube kupce. Dakle, prebacivanje tih sistema u Ukrajinu je i dalje pod velikim znakom pitanja“, smatra ekspert.
Kijev već dugo traži od NATO saveznika da hit­no obez­be­de Ukra­ji­ni sredstva PVO ka­ko bi bi­li za­u­sta­vlje­ni sva­ko­dnev­ni na­pa­di Ru­si­je. Ukrajinskom predsedniku se za samo nekoliko dana smanjio „apetit“ – do pre nekoliko dana tražio čak 25 sistema „patriot“, a sada je poručio članicama NATO-a da je Ukrajini potrebno najmanje sedam tih kompleksa ili drugih vrhunskih sistema protivvazdušne odbrane da bi se suprotstavili ruskim vazdušnim udarima.
U govoru putem video linka na Savetu NATO-Ukrajina, Vladimir Zelenski je opisao trenutni nivo strane pomoći kao „veoma ograničen“, te je poručio da ruski predsednik Vladimir Putin „mora da bude spušten na zemlju“, a ukrajinsko nebo ponovo mora da postane bezbedno.

„Kinžali“ i „iskanderi“ uništavaju „patriote“

U ovom trenutku zapadni saveznici Ukrajine imaju oko 100 sistema „patriota“, pa Kijev izražava čuđenje zašto države NATO-a nisu u stanju da izdvoje tako skroman broj svojim partnerima. Pored njih, sisteme „patriot“ koriste i druge regionalne sile - Izrael, Japan, Kuvajt, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Katar, Ujedinjeni Arpaski Emirati i Tajvan. Zapadni portali, pozivajući se na podatke proizvođača, navode da ukupno u svetu postoji samo 250 borbeno spremnih sistema „patriot“, pri tome 85-90 kompleksa pripada Sjedinjenim Državama, a preostali PVO sistemi su uglavnom raspoređeni među ostalih 18 zemalja kupaca.
Međutim, američka kompanija „Rajteon“ može da proizvede samo 12 sistema godišnje, a „patriot“ koristi projektile kompanije „Loked Martin“, koja takođe ne može da održi potreban tempo proizvodnje nove municije.
„Cena nabavke devet baterija - a jedna baterija je četiri lansera ovog sistema - može da košta devet milijardi dolara. Grubo rečeno, samo slušamo populističke izjave, jer je Amerikancima apsolutno jasno da Ukrajina nije platežno sposobna“, kaže ekspert.
„Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore, piše da su Grčka i Španija pod jakim pritiskom NATO-a i Evropske unije koje zahtevaju od njih da predaju svoje PVO sisteme Kijevu, jer „njihove potrebe nisu toliko velike kao potrebe Ukrajine“. Manji pritisak se vrši na Poljsku i Rumuniju, zato što se ima u vidu njihov „osetljiviji položaj“ na granici sa Ukrajinom.
Poljska je odbila ideju Ukrajine da preda svoje „patriote“ Kijevu, pošto je Varšava tek počela da instalira ove sisteme. Posle mnogo ubeđivanja, Nemci su najavili spremnost da predaju jedan sistem „patriot“.
Kao što je već poznato prvi sistemi američke proizvodnje isporučeni su Ukrajini u aprilu 2023. godine, a poznato je da su ukrajinski vojnici poslati u zemlje NATO na obuku za upravljanje „patriotima“ dva do tri meseca pre toga. Nekoliko tih sistema je već uništeno, a i nove, ako stignu, čeka ista sudbina.
Ruski mediji navode da su američki sistemi PVO uglavnom uništavani hipersoničnim raketama „kinžal" i raketama 9M723 kompleksa „iskander-m“.
Pakovanje američke artiljerijske municije za slanje ukrajinskoj vojsci - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
SVET
Američki milijarder: Ukrajina će u svakom slučaju pretrpeti krah
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala