- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Blokiraju sve u vezi podrške Ukrajini“: Na Zapadu se požalili na jakog saveznika Rusije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i Evropske unije
Zastave Ukrajine i Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
Pratite nas
Mađarska sprečava pokušaje EU da iskoristi profit od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, piše američki list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore.
„U ovom trenutku oni blokiraju sve što je povezano sa vojnom podrškom Ukrajine“, rekao je jedan od sagovornika lista.
Kako je precizirano, da bi obezbedili sporazum o korišćenju profita od zamrznute ruske imovine, zvaničnici EU ponudili su Mađarskoj dogovor da njihov deo briselskih sredstava ne bude korišćen za kupovinu oružja za Oružane snage Ukrajine. Po rečima izvora „Fajnenšel tajmsa“, to je ubedilo Orbana da ne stavi veto na mehanizam koji promoviše EU, ali mađarske vlasti i dalje odlažu sprovođenje sporazuma.
Pored toga, kako se ističe, bilo koja odluka na nivou G7 o korišćenju buduće dobiti od ruske imovine zahtevaće jednoglasnu podršku svih 27 članica EU, što će dati Mađarskoj „još jednu priliku da osujeti planove o daljem finansiranju Ukrajine“.
Diplomate su izrazile nadu da će konsenzus biti postignut do jula, kada dospeva prva isplata.
Evropska unija, Kanada, SAD i Japan zamrznuli su sredstva Rusije u iznosu od oko 300 milijardi dolara nakon početka specijalne vojne operacije. Od toga se oko 5-6 milijardi dolara nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveći deo je u Evropi, uključujući na međunarodnoj platformi „Juroklir“ u Belgiji, gde se čuva 210 milijardi dolara.
Predlozi zakona o pružanju vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, konfiskovanju zamrznute imovine Rusije za njihovu faktičku predaju Kijevu, kao i uvođenju dodatnih sankcija Kini odobreni su 20. aprila u Predstavničkom domu SAD.
Premьer-ministr Vengrii Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
RUSIJA
Orban: Evropa se priprema za rat sa Rusijom, preispitujemo ulogu Mađarske u NATO
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala