- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Orban: Evropa se priprema za rat sa Rusijom, preispitujemo ulogu Mađarske u NATO

© AP Photo / Denes ErdosPremьer-ministr Vengrii Viktor Orban
Premьer-ministr Vengrii Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Mađarska Vlada preispituje ulogu svoje zemlje u NATO, jer ne želi da učestvuje u vojnoj misiji Alijanse u Ukrajini, izjavio je premijer Viktor Orban za radio „Košut“. On je dodao da Mađarska ne planira da učestvuje u dejstvima NATO koja članice bloka mogu direktno da uvuku u sukob u Ukrajini i dovedu do njihovog direktnog sukoba sa Rusijom.
Prema njegovim rečima, u Briselu su u toku vojni planovi, „radne grupe rade na tome kako bi NATO mogao učestvuje u ovom ratu“.
„Mađarska se protivi tome. Vlada prilično radi na tome da se utvrdi kako da ostanemo članica NATO, ali bez učešća u ratu“, objasnio je Orban.
On je dodao da je Brisel upoznat sa tim i čak su za Budimpeštu osmislili termin „neučesnik“.
Premijer Mađarske je priznao da takva situacija deluje čudno, jer i pored svih primedbi, zemlja namerava da ostane deo Severnoatlantske alijanse.
„U istoriji NATO nije bilo toliko mnogo situacija kada se država-članica tako otvoreno pridržavala nekog stava kao što to sada radi Mađarska. Zbog toga, njena uloga u Alijansi mora biti preispitana. Na tome sada rade naši pravnici i vojnici. Ovo pitanje treba da reši mađarska diplomatija“, istakao je Orban.
Istovremeno, zvaničnik je ponovio da Budimpešta ne namerava da učestvuje u mogućim dejstvima NATO u Ukrajini, kao i da neće izdvajati novac za to, slati Kijevu oružje niti čak omogućiti da na njenoj teritoriji bude skladišteno oružje namenjeno ukrajinskoj vojsci.
Prema njegovim rečima, ukrajinski sukob se ne može rešiti vojnim putem, u njemu ne može biti pobednika, već se može rešiti samo mirovnim pregovorima.

„Ruska pretnja“ samo izgovor za rat Zapada protiv Moskve

Pored toga, mađarski premijer ocenio je da se Zapad i Evropa pripremaju za rat sa Rusijom, a sve izjave zapadnih političara o navodnoj „ruskoj pretnji“ koriste kao izgovor.
Zvaničnik je takođe rekao i da je i pred dva svetska rata u medijima veoma dugo rađena njihova priprema, te da se to i danas događa.

„Smatram da se to i danas događa u Briselu i Vašingtonu, a više u Briselu. Sasvim sigurno možemo reći da se priprema ulazak Evrope u rat, što se može videti po medijima i po izjavama zapadnih političara“, dodao je Orban.

On je takođe rekao i da je verovatnoća da će Rusija napasti jednu od NATO zemalja izuzetno mala.

„Verovatnoća da će neko napasti jednu članicu Alijanse, a ovde nije samo reč o Rusiji, već o bilo kojoj zemlji, je izuzetno mala. NATO je odbrambeni savez i neće trpeti nikakve vojne akcije koje krše suverenitet bilo koje članica Alijanse. Zbog toga ja sve te izjave zapadnih političara o navodnoj ruskoj pretnji tumačim kao manevar Zapada i pripremu Evrope za rat sa Rusijom“, zaključio je Orban.

Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Makron opet širi strah u Evropi: Ako ruska vojska probije liniju fronta, a Kijev nas pozove...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala