- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Kahovska hidroelektrana u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajina otvorila sve brane na hidroelektrani Dnjepar, u toku masovno ispuštanje vode

Pratite nas
Specijalna vojna operacija, dan 821. Ruska vojska je iznad Krima oborila tri američke rakete "atakams", uništeni i morski dronovi koji su napali rusku Crnomorsku flotu. Američki kongresmen pozvao na ukidanje zabrane Kijevu da gađa objekte na ruskoj teritoriji. Poljska razmatra mogućnost primene svojih PVO sistema protiv ruskih raketa.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:05 24.05.2024
21:41 24.05.2024
20:55 24.05.2024
20:54 24.05.2024
Nemačka vlada isporučila je Ukrajini još jedan sistem IRIS-T, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje. Sistem je danas stigao u Ukrajinu.
20:28 24.05.2024
Na čelu ukrajinske novinske agencije "Ukrinform" dolazi pukovnik ukrajinske vojske Sergej Čerevatij, saopštio je v.d. ministra kulture Rostislav Karandejev.
Čerevatij je vojni novinar, a ima čin pukovnika i predstavnik je istočne grupe snaga ukrajinske vojske.
20:24 24.05.2024
Američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je da je Vašington izdvojio 275 miliona dolara u okviru novog paketa vojne pomoći Kijevu. Paket obuhvata municiju za sisteme "hajmars" i protivtenkovsku municiju.
Prema Blinkenovim rečima, ranije izdvojena pomoć već je stigla na front a nova će biti poslata u najkraćem mogućem vremenskom roku.
19:50 24.05.2024
Vazdušna opasnost proglašena je na teritoriji čitave Ukrajine.
18:06 24.05.2024
NATO ne namerava da Kijevu uputi poziv za članstvo u Alijansi ni na julskom samitu, ali će Ukrajini pružiti pomoć, rekao je pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džejms O`Brajan.
Kako je dodao, kolektivni Zapad želi da pomogne Ukrajini ne da počne pregovore sa Rusijom nego da se stabilizuje na frontu.
15:30 24.05.2024
Evropska unija i Velika Britanija nemaju dokaze da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, izjavio je novinarima u Briselu visoko rangirani evropski zvaničnik.
Prema njegovim rečima, EU govori samo o „predaji robe dvostruke namene“ koju ruska vojna industrija koristi za proizvodnju oružja.
U vezi sa tim, EU je uvela niz ograničenja kineskim kompanijama.
Pored toga, izvor je takođe najavio da će ministri spoljnih poslova EU 27. maja razmatrati isporuku vojne pomoći Ukrajini, uključujući granate i PVO sisteme.
Zvaničnik je takođe ocenio da sada „nije vreme“ za zamrzavanje sukoba u Ukrajini, jer se „situacija smatra nepravednom“.
„Održivog rešenja neće biti ako nije zasnovano na teritorijalnom integritetu Ukrajine. Neprihvatljivo je sada govoriti o obustavi vatre, a zatim sesti za pregovarački sto, jer je nemoguće zamrznuti situaciju koja je krajnje nepravedna, to bi narušilo teritorijalni integritet Ukrajine“, naglasio je on.
Pored toga, kako je navedeno, EU još nije donela odluku na koji način da izvrši prebacivanje prihoda od ruskih aktiva u Evropski fond mira za kupovinu oružja Kijevu.
14:31 24.05.2024
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
RUSIJA
Lavrov: SAD obmanjuju javnost – zapadno oružje se već koristi za napade na rusku teritoriju
14:31 24.05.2024
Najvažnije iz nedeljnog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Grupa snaga „Sever“ oslobodila je mesto Starica i nastavila da napreduje u dubinu ukrajinske odbrane;
Jedinice Južne grupe snaga oslobodile su Belogorovku, Kleščejevku i Andrejevku;
Ukrajinske snage izgubile su na harkovskom pravcu gotovo 1840 pripadnika, šest tenkova, četiri borbena vozila višecevnih raketnih sistema;
Ukrajinske snage izgubile su gotovo 11.205 vojnika, a na kontakt-liniji predalo se 67 ukrajinskih vojnika;
Oružane snage Rusije izvele su 49 grupnih visokopreciznih napada na vojne i infrastrukturne objekte Ukrajine;
Oružane snage Ukrajine izgubile su usled dejstava grupe snaga „Dnjepar“ gotovo 350 vojnika;
Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske uništile su ljudstvo i tehniku sedam brigada Oružanih snaga Ukrajine i četiri brigade teritorijalne odbrane;
Grupa „Sever“ uništila je pet brigada ukrajinske vojske, četiri brigade teritorijalne odbrane i odbila 23 kontranapada;
Grupa snaga „Zapad“ zauzela je povoljnije linije, uništila formacije sedam brigada Oružanih snaga Ukrajine, teritorijalne odbrane i nacionalne garde Ukrajine;
Grupa „Istok“ poboljšala je taktički položaj, Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni njene odgovornosti gotovo 920 vojnika;
Avijacija i PVO sistemi Rusije uništili su dva aviona MiG-29 ukrajinske vojske, osam krstarećih raketa „skalp-eg“, 356 dronova;
Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti Južne grupe snaga gotovo 3.285 vojnika;
Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je osam ukrajinskih brigada;
Oružane snage Ukrajine izgubile su u Harkovskoj oblasti gotovo 1.840 pripadnika, šest tenkova, četiri višecevna raketna sistema „grad“ i „vampir“, kao i 37 artiljerijskih oruđa;
Južna grupa snaga uništila je 10 terenskih skladišta ukrajinske vojske;
Jedinice Centralne grupe snaga ruske vojske odbile su 41 napad ukrajinskih snaga;
Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti grupe Zapad gotovo 2.040 vojnika, 32 artiljerijska oruđa, uključujući zapadne proizvodnje;
Jedinice Centralne grupe snaga ruske vojske unapredile su položaj duž linije fronta i uništile devet jedinica ukrajinskih snaga. Ukrajinska vojska izgubila je gotovo 2.770 vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su četiri oklopna vozila pešadije „marder“, pet „bredlija“ i tri „maksPro“ u zoni odgovornosti Centralne grupe snaga ruske vojske.
14:30 24.05.2024
Šolc: Postoje jasna pravila za korišćenje zapadnog oružja
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavoi je da nema potrebe spekulisati po pitanju korišćenja zapadnog naoružanja za napade Kijeva po objektima na teritoriji Rusije – za to postoje „jasna pravila“.
„Nema smisla spekulisati na tu temu. Shvatam da je to u modi, ali to nije svrsishodno. Mislim da je važnije ukazati na činjenicu da po tom pitanju postoje jasna pravila“, ogovorio je Šolc na pitanje novinara da li misli da je moguće da Kijev iskoristi zapadno oružje kako bi gađao objekte na teritoriji Ruske Federacije.
12:44 24.05.2024
Ruski vojnici u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Pometnja na Zapadu: Strateška inicijativa na ratištu u potpunosti prešla u ruke Rusiji
12:44 24.05.2024
Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine
Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, podaci su ukrajinskog Ministarstva za digitalnu trnasformaciju.
Prvo su se sirene oglasile u Kijevu oko 13.25 po lokalnom vremenu, zatim se uzbuna proširila na celokupnu ukrajinsku teritoriju.
10:49 24.05.2024
Sirski: Napeto kod Kislovke, intenzivno i na kurahovskom pravcu
Glavnokomandujći ukrajinskom armijom Aleksandar Sirski izjavio je da je zbog ofanzive ruske vojske trenutno veoma napeto kod mesta Kislovka u Harkovskoj oblasti.
Takođe je rekao i da se ternutno veoma žestoke borbe vode na krasnoarmejskom i kurahovskom pravcu u Donbasu.
„Ni na drugim pravcima nije mirno, ali je intenzitet borbi daleko niži nego ovde“, dodao je on.
10:12 24.05.2024
Ruska artiljerija - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Švedska priznala: Rusija proizvodi više oružja nego što Zapad može da isporuči Ukrajini
10:06 24.05.2024
08:00 24.05.2024
Borba za Časov Jar i dalje traje, a prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, ruska vojska izvela je rano jutros napad na odbrambene položaje Kijeva višecevnim raketnim sistemima „grad“.
Prema preliminiranim podacima, u napadu ruskih snaga poginuo je skoro ceo vod ukrajinske vojske.
08:00 24.05.2024
Ruski helikopteri Mi-35 i Ka-52 uništili su zamaskiranu ukrajinsku vojnu tehniku u Harkovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Napad je izveden nenavođenim raketama vazduh-zemlja, a koordinate su bile unapred pripremljene. Prema navodima ruskog vojnog resora, sve mete su uništene.
08:00 24.05.2024
Rusi zauzeli još jedno uporište Kijeva
Ruska jurišna brigada marinaca Pacifičke flote zauzela je uporište ukrajinske vojske koje se nalazi na vremenskom delu južnodonjeckog fronta, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, prvo su pripadnici arktičkog bataljona dobili naredbu da opkole ukrajinske vojnike koji su se učvrstili u hangar koji se nalazio u jednoj industrijskoj zoni. Nakon pet dana opsade stigao je ostatak vojske nakon čega su ruske snage probile ukrajinsku odbranu i zauzele celu zonu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala