- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Pometnja na Zapadu: Strateška inicijativa na ratištu u potpunosti prešla u ruke Rusiji

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici u zoni specijalne vojne operacije
Ruski vojnici u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Zapadne elite su pometene činjenicom da je strateška inicijativa u sukobu oko Ukrajine u potpunosti prešla na stranu Rusije, izjavio je direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

„Na Zapadu postoje različite, često međusobno isključive izjave i procene u vezi sa razvojem situacije u Ukrajini. To je povezano sa time da su zapadne elite u određenoj konfuziji izazvanoj činjenicom da su shvatile činjenicu da se strateška inicijativa na ratištu u potpunosti prešla na stranu Oružanih snaga Rusije“, rekao je Nariškin novinarima na sednici Saveta rukovodilaca organa bezbednosti i specijalnih službi zemalja-članica ZND u Biškeku.

Prema njegovim rečima, to se dešava nakon što su proteklih godinu i po zapadni političari, „pojedinačno ili u horu, govorili sebi u bradu o takozvanom strateškom porazu Rusije na bojnom polju“.

O atentatu na premijera Slovačke

Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica pokušaj je da se ukloni političar koji ne odgovara liberalnim elitama, ocenio je Nariškin.
On je istakao da planovi onih, koji stoje iza terorističkog napada na „Krokus siti hol“, nisu ograničeni na zemlje ZND.

„O tome govori nedavni pokušaj da se skloni premijer Slovačke Robert Fico, koji ne odgovara liberalnim elitama, a koji se usudio da stane u zaštitu nacionalnih interesa svoje zemlje, svog naroda“, kazao je Nariškin.

On je rekao da je siguran da se zajedničkim naporima protivnik može zaustaviti i tako osigurati bezbednost zemalja ZND.

O konferenciji u Švajcarskoj

Komentarišući predstojeću konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj koju je Zapad sazvao, Nariškin je rekao da ona nema veze sa pronalaženjem puta ka miru, već samo sa pokušajem da se on imitira.
On je ocenio da zapadne zemlje nisu spremne da traže kompromisna rešenja za regulisanje situacije u Ukrajini.
„Zato pokušavaju da sazovu sastanak u Švajcarskoj, koja nema nikakve veze sa pronalaženjem puta ka miru. To je pokušaj da se imitiraju takve aktivnosti i predstavi da je većina zemalja na strani Ukrajine. Iako to nije tako“, objasnio je glavni ruski obaveštajac.
Švajcarska će u junu biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala